‘Brabantse drugscriminelen actief in Noord-Nederland’

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tot 7 jaar cel geëist tegen een groep van 10 Brabantse mannen die synthetische drugs produceerde in Drenthe en Friesland. De hoogste strafeis was voor Johan W. (48) uit Den Bosch, die 7 jaar cel hoorde eisen. Hij had volgens het OM een ‘dagtaak’ aan het leiden van de drugsbende.

W. had grondstoffen voor het produceren van drugs opgeslagen in zijn loodsen in Oirschot en was gezien bij een schuur in Oudebildtzijl waar een drugslab in aanbouw werd ontmanteld door de politie (foto). In de schuur lag alleen al 4000 liter zoutzuur en 800 liter formamide. Daarmee kan tussen de 5 miljoen en 7 miljoen euro aan speed worden gemaakt, rekende het OM vandaag voor in de rechtbank van Den Bosch, zo meldt Omroep Brabant.

Rosmalen

Naast Bosschenaar Johan W. ziet justitie ook centrale rollen voor 2 mannen uit Rosmalen: Frank van H. en Luc van G. Tegen laatstgenoemde werd 3 jaar cel geëist. Hij is eerder voor drugsdelicten in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar. Frank van H. moet als het een het OM ligt 3 jaar de cel in.

Uitgebreid

Volgens de officier van justitie in Den Bosch is ‘deze zaak het bewijs dat het werkgebied van Brabanders als het gaat om syndru-labs fors wordt en is uitgebreid. Vanuit Brabant werd letterlijk de andere kant van het land opgezocht.’