‘Brabantse onderwereld zet prijs op het hoofd van politieman’

Brabantse criminelen hebben tienduizenden euro’s uitgeloofd voor informatie over een agent en zijn foto op social media verspreid. Dat meldt het Brabants Dagblad. De agent was betrokken bij het oprollen van een stash met amfetamine, waarbij hij in burgerkleding opereerde. De criminelen denken daarom (ten onrechte) dat hij een undercover is.

Veiligheidsmaatregelen

Dat laatste klopt volgens de politie ‘absoluut niet’. De recherchechef van de politie Zeeland-West-Brabant zegt in het BD: ‘Hij is gewoon een straatagent bij een lokaal team en werkte die dag toevallig in burger. We hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen rond de medewerker.’

Drugspand

De politieman hielp op 21 mei van dit jaar in Bergen op Zoom bij het ontmantelen van een drugspand, waar tientallen kilo’s amfetamine waren opgeslagen. Een vermoedelijk lid van de criminele groep die het pand als opslag gebruikte, maakte een foto van de agent en plaatste die op sociale media met het bijschrift:

‘Undercover agent werkt bij recherche team west Brabant team afdeling drugs en vermogens delicten. Met dank aan sniper Mokemint Boz’.

De afbeelding ging al snel viral onder Nederlands-Marokkaanse criminelen in binnen- en buitenland.

Opgepakt

Volgens de recherchechef was er een beloning uitgeloofd voor het vinden van de agent. ‘We kregen informatie uit het criminele milieu dat er een groot geldbedrag op het hoofd van de agent is gezet. Leden van een groepering loven een beloning van enkele tienduizenden euro’s uit voor informatie over hem’. De afgelopen week werden drie verdachten opgepakt van wie de politie vermoedt dat ze iets met het verspreiden van de foto te maken hebben. Ze worden verdacht van poging tot doodslag en opruiing.’ Alle verdachten zijn overigens al weer op vrije voeten. Het is de tweede keer dit jaar dat een Brabantse diender met de dood wordt bedreigd.