Brabantse wietverdachten vaker vrijgesproken

Verdachten in zaken rond wiethandel worden in Brabant steeds vaker vrijgesproken. In vijf jaar tijd is het percentage verdachten dat niet schuldig werd bevonden gestegen van 9 naar 17 procent. Dat meldt Omroep Brabant op basis van cijfers van het OM.

Het percentage is opvallend hoog: in strafzaken is het gebruikelijk dat ongeveer 9 procent wordt vrijgesproken.

Volgens strafrechtadvocaten stijgt het percentage vrijspraken omdat de politie vaker vormfouten maakt. Het eigen recherchewerk laat te wensen over, en er wordt te veel geleund op informatie uit andere bronnen, zo stellen de advocaten.

Te weinig rechercheonderzoek

Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie van Meld Misdaad Anoniem, of op informatie van netbeheerder Enexis. Volgens de advocaten zijn die gegevens niet altijd even betrouwbaar.

Enexis doet eigen warmtemetingen en maakt fotoreportages die de politie ook gebruikt. Maar Enexis heeft een belang bij het verzamelen van die informatie: ze gebruiken dat materiaal als bewijs om de afgetapte stroom terug te krijgen. De rechter is daarom kritisch op die informatie, en vindt dat de politie zelf meer bewijs moet verzamelen.

Het OM stelt echter dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een nieuwe methode, waarbij zaken sneller worden afgehandeld buiten de rechter om. Daarnaast zou de aanpak ook gericht zijn op het verstoren van wietteelt. Het aantal veroordelingen zou daarom geen goede graadmeter zijn om te zien hoe succesvol de aanpak is.