Bram heeft er gewoon schijt aan

Bram Moszkowicz heeft er schijt aan dat hij ooit maffiamaatje is genoemd. Dat lijkt ook raadzaam omdat de rechter in kort geding immers heeft bepaald dat deze betiteling door Jort Kelder – oud-hoofdredacteur van Quote – niet onrechtmatig was. In een Vrij Nederland-portret staat Moszkowicz als ‘Teflon Bram’ neergezet. Hoe teflon Bram werkelijk is valt nog te bezien: er loopt nog een onderzoek van de Orde naar zijn financiën en de Belastingdienst claimt een niet verantwoord bedrag van een miljoen over 2003-2006. En ten slotte: zit het belasting gezien in de periode 2007 tot heden wél snor?

Daarover is nog niets naar buiten gekomen, misschien zijn de bonnetjes en facturen over die jaren helemaal kloppend en alles. Maar goed.

Volgens een persverklaring van de broers Moszkowicz scheidt het stel de zakelijke banden als gevolg van de komende televisie-carrière van Bram, niet vanwege de perikelen met de Belastingdienst of als gevolg van ruzie, dat niet.

De verslaggevers van VN stellen dat Moszkowicz vooral een mediamaatje is. Beantwoording van de vraag in hoeverre hij een maffiamaatje was komt niet veel verder.

Amoureuze sms’jes aan de zus van Dino Soerel, verklaren over cliënt Holleeder bij de politie, verklaringen over zijn rol bij de praktijk van Willem Holleeder en de impliciete beschuldiging van Jort Kelder dat de anonieme beschieting van het Quote-pand in 2003 ingegeven was doordat Jort een meisje van Bram had afgepakt. Belangentegenstelling tussen cliënten Holleeder en Endstra. Bekvechten met de rechtbankpresident. VN zet alles op een rij. 

Bijzonder is dat een aantal confrères, zoals Jan-Hein Kuijpers en Nico Meijering, bereid zijn gevonden wat duidende kanttekeningen te plaatsen bij wat er zoal langs de maatpakken van Moszkowicz is afgegeleden. 

Uiteindelijk mag de conclusie zijn dat Bram inderdaad behoorlijk teflon is. Maar niet is gebleken dat hij enige gelijkenis vertoont met de Teflon Don, John Gotti, die ook vele overwinningen behaalde in de rechtszaal, maar over wiens status als maffiamaatje geen enkele twijfel is.

Bram is vooral helemaal media, hij doet het ook heerlijk in beeld. En – laten we het niet vergeten, hij is advocaat van Donald G. en Harry S. Als hij die twee dit najaar op vrije voeten krijgt, is hij als advocaat weer helemaal terug in de media.

Deze week in de papieren VN.