Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat

Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat, heeft het Hof van Discipline maandagochtend geoordeeld. Moszkowicz werd in 2013 uit het ambt gezet vanwege schending van de beroepsregels voor de advocatuur. Het hof vindt dat Moszkowicz ‘niet op overtuigende wijze heeft laten zien dat hij zijn gedrag blijvend heeft veranderd’.

Financieel onduidelijke positie

De voormalig advocaat deed eind 2019 een verzoek om terug te keren als advocaat. Dat verzoek deed hij in eerste instantie bij de Orde van Advocaten, maar die wees dat af. Daarop ging Moszkowicz in beroep bij het Hof van Discipline. Het hof onderkent dat Moszkowicz zijn gedrag gedeeltelijk heeft veranderd, maar ziet zijn financieel onduidelijke positie als een probleem, die van invloed kan zijn op zijn onafhankelijkheid.

Grote sommen cash geld

Hij werd in 2013 geschrapt als advocaat omdat hij grote bedragen contant geld had aangenomen, zonder dat te melden bij de Orde van Advocaten. Ook waren zijn bedrijfsvoering en administratie niet op orde. Hij wees cliënten niet op de mogelijkheid van gefinancierde rechtsbijstand en deed niet aan de voor advocaten verplichte bijscholing. Meerdere cliënten hadden een klacht tegen hem als raadsman ingediend.

Bram Moszkowicz werd in 1985 beëdigd als advocaat en kreeg in zijn carrière meerdere malen waarschuwingen en berispingen. Zijn advocatenkantoor ging in 2015 failliet. Het hof vernietigde in januari dit jaar zijn persoonlijke faillissement. Tegenwoordig is Moszkowicz werkzaam als juridisch adviseur bij een advocatenkantoor.