Bram Mozkowicz persoonlijk failliet verklaard

De rechtbank in Lelystad heeft voormalig advocaat Bram Moszkowicz donderdagmiddag op verzoek van de Belastingdienst persoonlijk failliet verklaard, zo schrijft De Telegraaf. Dat maakt Moszkowicz recente aankondiging terug te willen keren als advocaat een stuk minder waarschijnlijk. Moszkowicz gaat nog in hoger beroep.

Niet dood

De Belastingdienst stapte naar de rechter omdat Moszkowicz zich niet aan een betalingsregeling voor een oude belastingschuld zou hebben gehouden. Moszkowicz trof enige jaren geleden een schikking met de fiscus maar die ging niet over zijn meest recente jaren als advocaat.

Volgens Moszkowicz heeft de Nationale Ombudsman op zijn verzoek aan de Belastingdienst gevraagd de zaak niet door te zetten, maar dat zou door de fiscus zijn genegeerd. ‘Ik ga in beroep. En wat je niet dood maakt, maakt je sterker’, was Moszkowicz reactie aan De Telegraaf.

Curator

Als gevolg van het faillissement mag de gewezen advocaat niet langer zelf over zijn geld en bezittingen beschikken. Een curator verkoopt eventuele bezittingen. Alle opbrengst gaat naar de Belastingdienst. Een rechter-commissaris zal vervolgens bepalen hoeveel geld Moszkowicz nog maandelijks van van zijn eventuele inkomsten zelf mag overhouden. Hij is momenteel juridische adviseur in het advocatenkantoor van zijn vriendin Nienke Hoogervorst in Hilversum.

Het hof van discipline schrapte Moszkowicz in 2013 definitief van het tableau. Eerder gingen zijn advocatenkantoor en zijn bv failliet. Ook had Moszkowicz schulden bij voormalig cliënten.

Komende maand moet Moszkowicz opnieuw voor het hof van discipline komen om toe te lichten waarom hij weer als advocaat toegelaten zou moeten worden. Zijn faillissement maakt de kans dat het hof hem weer toelaat kleiner.

Alle berichten over Moszkowicz.