Geen brand wel opstootje jongereninrichting

De jongeren die in de jeugdgevangenis in Sassenheim maandagavond in opstand kwamen is geen toezegging gedaan. Dat heeft staatssecratris Fred Teeven van Justitie in de Tweede Kamer gezegd. In de gesloten jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim waren maandagavond laat zeven jongens verschanst in een kantoor in de jeugdgevangenis. 

 

Onderhandelaars van de politie en het Openbaar Ministerie wisten na praten met de jongeren de situatie rond half één tot een goed einde te brengen. Twee jongeren hadden zich al overgegeven.

Negen jongeren kwamen rond negen uur in een woongroep in opstand. De twee groepsleiders maakten zich uit de voeten. De jongeren barricadeerden de deur en de ramen en richtten vernielingen aan.

Er is niemand gegijzeld geweest.

Tegen de betrokken jongeren is aangifte gedaan van vernieling. Er wordt bekeken of de jongens in Teylingereind kunnen blijven, of moeten worden verdeeld over andere jeugdinrichtingen.

In eerste instantie werd er gemeld dat er brand was uitgebroken in de inrichting maar dat was niet waar. Later bleek dat dit kwam doordat met een brandspuit het brandalarm was vernield. 

Forensisch Centrum Teylingereind is een gesloten justitiële inrichting voor maximaal 92 jongeren aan de Rijksstraatweg in Sassenheim. In de inrichting worden jongeren behandeld en geobserveerd maar er zitten ook jongeren in voorarrest.

{youtube}mNUvLuSSxkQ{/youtube)