Brandstichting na fatale schietpartij Amsterdam

Rond de plek waar afgelopen donderdag in Amsterdam een jonge man is doodgeschoten, zijn dit weekeinde twee brandjes gesticht. Sinds de schietpartij plaatsvond, hangt er een gespannen sfeer in de buurt.

Zes schoten

In de nacht van woensdag op donderdag werd in de Amsterdamse wijk Kattenburg de 19-jarige Ayman Mouyah doodgeschoten. Ook twee andere mannen van 18 en 19 jaar raakten zwaar gewond door vuurwapengeweld. In verband hiermee werd de 39-jarige Tim S. de volgende dag aangehouden. De schietpartij in de omgeving van de Leeuwenwerf was het gevolg van een ruzie tussen de mannen over een kennelijk door S. gestolen scooter. Hij zou daarop zijn wapen hebben gehaald, en zeker zes keer hebben geschoten. Aanwezige rechercheurs spraken over munitie uit een 9-mm wapen, vertelden getuigen.

In de brand

Sindsdien hangt er een gespannen sfeer in de buurt. Zaterdagavond rond 23 uur kwam dat tot uiting, toen er een auto en een boot in de brand werden gezet, die al snel door de brandweer konden worden geblust. Volgens omwonenden was de brandstichting gericht tegen de ouders van de verdachte, die ook in de straat wonen. De verdachte was een drugsverslaafde man, die sinds enige weken in een box sliep. Tegen de Amsterdamse stadszender AT5 vertellen bewoners anoniem dat ze sinds donderdag alleen nog in tweetallen hun hond durven uit te laten.

Kaartjes en knuffels

Op de plek waar Ayman Mouyah stierf, rouwen vrienden en bekenden. Er zijn bloemen neergezet, en er liggen kaartjes en knuffels. Het Parool meldt dat het 19-jarige slachtoffer een bekende was van een aantal betrokkenen bij de liquidaties die de laatste jaren in Amsterdam plaatsvonden. Hij zou volgens ingewijden zelf geen bekende crimineel zijn.

Betrokken bij geweld

Jonge mannen die opgroeiden in Amsterdam Oost waren volgens de krant opmerkelijk vaak betrokken bij zwaar geweld in de onderwereld. De onthoofde Nabil Amzieb woonde op Kattenburg, net als de in Colombia geliquideerde Mitchell Jansen en Youssef Lkhorf, die bij de kogelregen in de Staatsliedenbuurt werd gedood. Diens broer Omar wordt gezien als organisator van meerdere liquidaties. De mannen die in 2015 door de politie werden klemgereden in de Knokkestraat, kennelijk op weg naar een liquidatie, kwamen merendeels van de Oostelijke Eilanden, aldus de Amsterdamse stadskrant.

Lees hier meer

Brandstichting na dodelijke schietpartij Amsterdam

Verdachte doodschieten Ayman Mouyah gepakt

Dode na schietpartij in Amsterdam (UPDATE2)