‘Braziliaanse politie executeert burgers’

De militaire politie in Rio de Janeiro heeft in 2014 honderden mensen geëxecuteerd. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. Volgens Amnesty wordt er een ‘eerst schieten, dan vragen’-strategie gehanteerd, die de afgelopen tien jaar 5.132 doden tot gevolg had.

Volgens Amnesty zijn er sterke aanwijzingen dat in de favela Acari buitengerechtelijke executies plaatsvonden. Sterker nog, in 90 procent van de doden die door kogels van de militaire politie om het leven kwamen zou er sprake zijn van een executie.

Plaats delict gemanipuleerd

Het politieoptreden drukt sowieso een zware stempel op de stad. De mensenrechtenorganisatie berekende dat bijna 16 procent van alle moorden die worden gepleegd door vuur van de politie worden gedood.

In de politieverslagen van het geweld wordt standaard gemeld dat de omgekomen verdachte begon met schieten. Maar Amnesty zet daar grote vraagtekens bij. De verklaring wordt regelmatig gebruikt om executies te verbergen, staat in het rapport. Voornamelijk in gevallen waar de verdachte wordt gelinkt aan drugscriminaliteit wordt dit excuus gebruikt.

Om de verklaringen kracht bij te zetten, wordt de plaats waar de schietpartij plaatsvond gemanipuleerd, stelt Amnesty. Zo wordt er regelmatig met lijken gesleept en worden vuurwapens en andere bewijsstukken naast de lichamen gelegd.