Brazilië zet leger in tegen bendegeweld

De regering in Brazilië heeft ongeveer 300 militairen naar de stad Fortaleza gestuurd om een einde te maken aan de geweldsgolf daar. Er zijn al dagenlang rellen in de miljoenenstad en in andere steden in het noordoosten van het land. Banken, politiebureaus en bussen zijn daarbij beschoten en in brand gestoken.

Criminele bendes

In tien andere steden in de deelstaat Ceará, waar Fortaleza de hoofdstad van is, worden ook militairen ingezet om de orde te herstellen. De aanvallen worden volgens de autoriteiten aangestuurd door criminele bendes. Zij zouden op die manier een waarschuwing willen afgeven aan de regering, die strengere regels wil voor lokale gevangenissen. Nu maken bendes nog de dienst uit in veel bajessen. Circa 50 mensen zijn tot dusver opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het geweld. Er zouden geen doden zijn gevallen.

Geblokkeerd

In Ceará wordt mobiel telefoonverkeer sinds kort geblokkeerd in gevangenissen. Ook worden gevangenen niet meer op afdelingen ingedeeld op basis van de bendes waarvan ze lid zijn.

Nieuwe president

De inzet van het leger volgt vlak na de installatie van de rechtse politicus Jair Bolsonaro op Nieuwjaarsdag als de nieuwe president van Brazilië. Hij beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne hard op te treden tegen criminaliteit. In Brazilië zitten meer dan 700.000 mensen achter de tralies.