Brech behandeld na zedendelict

Jos Brech, verdachte in de zaak van Nicky Verstappen, is eerder behandeld door het Riagg na een zedendelict in de jaren 80. Dat vertelde Brech zelf tegen de politie, toen hij drie jaar na de dood van het jongetje werd verhoord. De politie waarschuwde de Limburgse scouting daarna voor het zedenverleden van Brech. 

In 2001 werd Brech twee keer door een politieteam verhoord dat de zaak van Nicky Verstappen vlot wilde trekken. Hij werd toen door de politie ondervraagd, omdat hij vlak na de vondst van het lichaam van het jongetje in de buurt rondfietste. Tijdens dat verhoor in 2001 bekende Brech dat hij in 1985 was verhoord over een zedendelict met kinderen en dat hij daarna in behandeling was gegaan bij de Riagg, aldus De Limburger. Waarschijnlijk heeft Brech toen twee jongens van tien jaar uit Wijnandsrade (zo’n vijf kilometer van Brunssum) betast. Die zaak uit 1985 werd geseponeerd. Brech werd na de verhoren in 2001 geen verdachte in de zaak Verstappen.

Confronteerde

Na de verhoren in 2001 waarschuwde de politie de scouting in Limburg voor het zedenverleden van Brech, zo schrijft het AD. In de krant zegt Frank Peters, voormalig politierechercheur en al 57 jaar lid van de scouting, dat hij van het politieteam dat de zaak Verstappen onderzocht, kreeg te horen dat Brech een man was die je niet bij de scouting moest willen hebben. Toen Peters Brech confronteerde met de politie-informatie bekende de laatste dat hij op jongens tussen de 10 en 14 jaar viel, de leeftijdscategorie waaraan hij al jaren leiding gaf. Peters verzocht Brech na diens onthulling om zijn lidmaatschap bij de scouting op te zeggen. Dat gebeurde in 2002.

Frankrijk

Jos Brech staat internationaal gesignaleerd. Hij is sinds april van dit jaar niet meer gezien. De politie vermoedt dat hij zich schuil houdt Frankrijk. Op de kleding van Nicky Verstappen is dna aangetroffen van Brech.

Eerdere berichten:

Verdachte zaak Nicky mogelijk in Frankrijk

Dna-onderzoek Nicky nog volop

Politie gaat dna-weigeraars opbellen

Doel dna-afname Verstappen-zaak onbereikbaar

1225 DNA-afnames in zaak Nicky Verstappen

Nieuwe methode dna-afname scheelt tijd en geld

Dna-onderzoek moord Nicky Verstappen begint

Miljoen mensen gecheckt in zaak Nicky Verstappen

Groot dna-verwantschapsonderzoek in zaak Verstappen (UPDATE)

Nieuw team op moord Nicky Verstappen