Bredase chapter motorclub Kings Syndicate opgeheven

Het lokale chapter van motorclub Kings Syndicate in Breda is opgeheven. Dat meldt BN DeStem. De opheffing gebeurde volgens ex-president Ron Rodie (53) niet onder druk van gemeente en politie, maar uit onvrede over een afpersingszaak en vooral het uitblijven van maatregelen door de landelijke clubleiding daartegen.

Afpersing makelaar

In de strafzaak zijn twee voormalig clubleden onlangs veroordeeld tot celstraffen van een jaar. In het proces staan binnenkort nog drie prominente (ex-)clubleden terecht, onder wie voormalig world-president Ad Haverkamp (47) van Kings Syndicate, de vriend van Ron Rodie. Haverkamp zou opdracht hebben gegeven voor de afpersing van een Dordtse makelaar, wiens zwager onder dwang van de twee veroordeelde clubleden 5.000 euro moest pinnen.

Reactie OM

Woordvoerster Rubinia Tjon-a-Sam zegt dat het Openbaar Ministerie “nog onderzoekt wie welke rol nou precies speelde” bij het misdrijf. Maar dat de motorclub daarbij een rol had, staat volgens het OM vast. Ook de rechtbank in Dordrecht achtte dat vorige maand aannemelijk, bij de uitspraak tegen de eerste twee (ex-)clubleden.

Opname

Ad Haverkamp zit sinds september vast voor de afpersing. De politie beschikt onder meer over een WhatsApp-opname waarin hij tegen het slachtoffer tekeergaat. De eerste tussentijdse rechtszitting tegen hem en een ander clublid is op 9 januari in Dordrecht. In februari staat een vijfde verdachte terecht. Volgens Rodie is zijn vriend onschuldig en is de echte afperser een van de medeverdachten. ‘Die kerel wilden ze niet uit de club zetten. Daarom zijn wij opgestapt.’

30 clubleden weg

Rodie zegt dat met hem en Haverkamp nog ongeveer 30 leden boos uit Kings Syndicate zijn gestapt. Rodie en Haverkamp waren de drijvende krachten achter de Bredase chapter van Kings Syndicate, een snel gegroeide afsplitsing van No Surrender. Burgemeester Paul Depla van Breda is volgens de Brabantse krant blij dat de chapter is opgeheven: ‘Ze moeten worden tegengehouden. Dit soort clubs hoort niet in onze stad thuis. Ze zorgen voor grote onrust.’

Liquidatiepoging

De Bredase chapter kwam dit jaar in het nieuws toen een prominent (ex-)lid uit Breda werd opgepakt voor een mislukte liquidatiepoging van een boer in het Belgische Rijkevorsel. Die raakte in april 2017 zwaargewond bij een schietpartij. Afgelopen zomer beklaagden Rodie en Haverkamp zich over intimidatie door gemeente, politie en andere overheidsdiensten. Zij zouden de MC uit Breda proberen te weren uit de stad sinds Rodie een deel van zijn garagebedrijf aan de Neerloopweg verhuurt aan zijn vriend. Haverkamp heeft er een motorverhuurbedrijf in gevestigd.

Drugshandel

Haverkamp is een bekende in het criminele milieu en is meerdere malen veroordeeld voor onder meer internationale drugshandel. Afgelopen zomer werd hij in Prinsenbeek opgepakt omdat hij in België een celstraf van zes jaar moet uitzitten voor xtc-handel.

Meningsverschil

Volgens bestuurslid Bas ter Hennepe van Kings Syndicate heeft de afpersingszaak in Dordrecht niks te maken met het vertrek van Ad Haverkamp uit de motorclub. De reden is naar zijn zeggen een interview dat Haverkamp en Rodie in augustus zonder toestemming van de clubleiding hebben gegeven aan BN DeStem. ‘We hebben een meningsverschil gekregen en hij is zelf opgestapt. Inderdaad samen met andere leden.’

Bas ter Hennepe was tot 2016 een van de voormannen van No Surrender en was president van het Rotterdamse chapter van de club. Er waren geruchten dat Ter Hennepe en anderen zich zouden willen afsplitsen van No Surrender waarna hij met de dood werd bedreigd. Ter Hennepe is veroordeeld voor wapenbezit nadat er invallen waren in Vlaardingen, onder meer in zijn woning.

Wapens en drugs

In januari dit jaar werden bij een inval in een Rotterdamse kroeg waar leden van Kings Syndicate bijeenkwamen (vuur)wapens en drugs gevonden. Zeven leden werden daarbij opgepakt. Ook bij andere invallen naar grootschalige wapenhandel werden wapens, munitie en gebruikershoeveelheden drugs aangetroffen.