‘Brein’ kunstroof gepakt bij paspoortcontrole

Adrian Procop (21), die de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal zou hebben gepland, is opgepakt nadat hij een vals paspoort liet zien. Hij wilde met de trein het kanaal oversteken vanaf het Britse Folkestone. De douaniers vertrouwden het niet en zetten Procop apart.

Daarna bleek dat het ging om Procop. Dat meldt het AD zaterdag. Hij wist ruim een jaar op vrije voeten te blijven. Wel zat hij kort na de kunstroof op het politiebureau van Rotterdam, omdat hij via een onbeveiligde internetverbinding films aan het downloaden was. Hij werd toen nog niet in verband gebracht met de kunstroof.

Risico's

Procop komt pas in beeld als in januari een drie andere verdachten worden opgepakt. De Roemeense justitie denkt dat hij de roof heeft gepland, maar in januari was hij al gevlogen. Het vermoeden bestond dat hij in Italië zat en daarom wordt een internationaal arrestatiebevel uitgegeven.

Nu blijkt dat Procop zich in Engeland ophield. Wat hij daar deed, is niet duidelijk. Wel heeft hij grote risico's genomen: zolang hij op het vasteland van Europa was gebleven, had hij zonder paspoortcontroles de grenzen kunnen paseren. Tussen Engeland en het Europese vasteland zijn wel paspoortcontroles.

18 miljoen euro

In de nacht van 15 op 16 oktober 2012 haalde Procop samen met zijn vriend Radu Dogaru zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal. De doeken waren van bekende schilders, waaronder Gauguin en Picasso. De werken zouden bij elkaar zo'n 18 miljoen euro waard zijn.

Dogaru is al veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden. Ook is een man veroordeeld die de doeken naar Roemenië zou hebben vervoerd.

De schilderijen zijn nog altijd niet gevonden. Waarschijnlijk is een deel verbrand door de moeder van Dogaru. Die heeft dat tegen de politie gezegd, maar later heeft ze haar verklaring weer ingetrokken.