‘Brieven naar Taghi geweigerd in beveiligde gevangenis’

De gevangenis waarin Ridouan Taghi opgesloten zit, heeft geweigerd om brieven naar hem over te brengen van medegevangenen. Het gaat om berichten aan hem van de moordenaar van Theo van Gogh en de Utrechtse tramschutter.

Klacht

Het gaat om twee brieven aan Taghi, van Mohammed Bouyeri en tramschutter Gökmen T.  Justitie is bezorgd dat passages uit de Koran, die in de brieven staan, versluierde berichten bevatten die een veiligheidsrisico met zich meebrengen. Zij worden niet bij Taghi bezorgd. Dit schrijft EenVandaag donderdag.

Versluierd

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming heeft bepaald dat de brieven niet mogen worden bezorgd, naar aanleiding van een klacht van Taghi hierover. ‘De directeur van de EBI heeft nu blijkbaar besloten om zelf in te grijpen door deze nieuwe brieven te weigeren’, meldt het programma op haar website. ‘De gevangenis baseert zich daarbij op recente informatie van het OM, waarin justitie het vermoeden uit dat Taghi versluierde berichten buiten de EBI probeert te krijgen.’

EenVandaag zegt bronnen te hebben die bevestigen dat het om brieven van Bouyeri en Gökmen T.  gaat.

Eerder publiceerde Crimesite de inhoud van brieven tussen Taghi en Bouyeri, die wel konden worden uitgewisseld, wat tot een storm aan protest en bezorgdheid leidde bij de politiek. Sindsdien wordt er bekeken hoe de communicatie in vooral de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) aan banden kan worden gelegd. Het is voor gedetineerden wettelijk toegestaan post te versturen en te ontvangen.