Wonderkind vast voor meth-productie

Een briljante Belgische chemicus uit Sint-Job-in-’t-Goor is zondag aangehouden nadat in zijn flat in New Hampshire (VS) een laboratorium werd ontmanteld waar methamfetamine werd gemaakt. Randy Lambreghts (28) won als tiener internationale prijzen en hij ging al op zijn zestiende naar de universiteit, waar hij steeds de beste was. Hij werkte aan de universiteit van Dartmouth. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In plaats van een internationale carrière in de academische wereld wacht hem nu ongeveer zeven jaar cel.

 

Crystal meth is een zeer verslavende drug die een korte high geeft. In de Verenigde Staten zijn er veel mensen aan verslaafd.

Randy Lambreghts is uitzonderlijk intelligent. Hij was amper vijftien toen hij in Bangkok tweede werd op de Internationale Chemieolympiade, zowat het wereldkampioenschap voor jonge scheikundigen. Dat herhaalde hij het jaar daarna in Kopenhagen.

Hij studeerde biochemie aan de universiteit van Gent. Professor Marc Claeyssens was de promotor van zijn thesis. ‘Randy was een ongelofelijk knappe student, op het geniale af. Hij was steevast de eerste van zijn jaar. Ik val echt uit de lucht. Leerde Randy misschien de verkeerde mensen kennen, zat hij in geldnood? Ik begrijp echt niet hoe dit is kunnen gebeuren. En te denken dat hij door mijn toedoen naar de VS is gegaan. Ik was het die daar de contacten legde.’

 Claeyssens noemt de jongen een verstrooide professor.

Na de Gentse universiteit ging Lambreghts naar New Hampshire naar de Dartmouth University, dat is één van de Ivy League, de kleine kring van allerbeste universiteiten.

De leider van het laboratorium daar: ‘Ik heb heel wat knappe koppen gezien maar Randy is echt uitzonderlijk. Hij was een ongelooflijke student. Wat er nu gebeurt, is onbegrijpelijk.’

Zie meer in Het Nieuwsblad.