Overvallers Utrecht bij Brinks-ZO

De politie denkt dat daders van een aantal overvallen in de provincie Utrecht dezelfde zijn als die deelnamen aan de zeer gewelddadige overval op een Brinks-vestiging in Amsterdam-Zuidoost, vorig jaar op 29 juni. Dat bleek tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht. 

Volgens de politie zijn daders van een overval op geldlopers in Driebergen en Utrecht vermoedelijk ook betrokken geweest bij de Brinks-overval  in Amsterdam. 

Over de redenen waarom de politie dat denkt is in de uitzending van Opsporing Verzocht weinig informatie gegeven. Vast staat wel dat bij de (mislukte) overval in Driebergen, op 24 mei 2011, exact dezelfde kraaienpoten op de weg zijn gestrooid als in Amsterdam. Ook zoekt de politie bij alle overvallen de daders in een Marokkaanse dadergroep. Bij de overval in Driebergen is een man geïdentificeerd die al op de Nationale Opsporingslijst staat: Karim el Mahdi (foto boven).

Na de overval in Driebergen is de andere verdachte van die overval later op dezelfde dag gezien in Amsterdam-West op de Gillis van Ledenberchstraat. Hij sprak met twee vermoedelijk Marokkaanse mannen die in een grijze Audi A3 zaten. Opvallend is dat de politie zegt dat toen de mislukte overval in Driebergen is besproken.

De overval in Utrecht vond plaats in een gang van winkelcentrum Hoog Catharijne op 7 december 2010.

De politie vermoedt ook links tussen de overvallen in Utrecht, Driebergen en een overval op een geldwagen in Amersfoort op 19 december 2011. Er is een signalement verspreid van een man die waarschijnlijk meedeed aan de Utrechtse actie en ook in Amersfoort is gezien.  

In verband met de overval op de Brinks in Zuidoost werden een 23-jarige Amsterdammer en een 25-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst aangehouden. Eén van hen is in vrijheidgesteld. Ze zijn ervan verdacht minimaal aan de voorbereiding te hebben deelgenomen. Vorige week is een man uit het Brusselse milieu opgepakt op verdenking van deze overval. Hij zou een link hebben met de 25-jarige Amsterdammer.

Dinsdag is een overval gepleegd op een Brinks auto in Leende, de daders van die overval zijn gepakt.

Brinks heeft inmiddels de beveiligingsprocedure aangepast: geldlopers kunnen hun geldkoffertje niet meer openmaken als ze ermee op straat worden aangehouden door overvallers.

Hier alle berichten over de Brinks-overvallen.

Zie Opsporing Verzocht.