Britse bank waste mogelijk drugsgeld wit

De Britse zakenbank HSBC wordt ervan verdacht geld te hebben meegeholpen met het witwassen van Mexicaanse drugskartels. Dat zegt de Amerikaanse krant The New York Times. De Amerikaanse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de bank, die ook zou zijn gebruikt om geld over te maken naar banken in Saudi-Arabië die banden hebben met terroristen.

Volgens The New York Times loopt de bank het risico dat het meer dan een miljard dollar moet betalen om te schikken met de Amerikaanse autoriteiten. De bank betaalde eerder al eens zevenhonderd miljoen euro om te schikken.

De Amerikanen waarschuwden de bank eerder al om de geldstromen in Mexico nauwlettender in de gaten te houden, maar de bank gaf Mexico de laagste risicorating. Daardoor worden Mexicaanse klanten niet uitgebreid gescreend.

Tussen 2007 en 2008 zou er 7 miljard euro van de Mexicaanse afdeling van HSBC naar Amerika zijn verhuisd. De Amerikaanse justitie waarschuwde HSBC toen al dat het om drugsopbrengsten zou gaan.

Een woordvoerder van de bank zegt dat justitie het witwassen van zwart geld niet wordt onderzocht. Hij zegt dat het om een meningsverschil gaat tussen de bank en de Amerikaanse autoriteiten.

Dossier Mexico op Crimesite