Britse overheid wil Blackberry kraken

De Britse overheid heeft de binnenlandse inlichtingendienst Mi5 gevraagd om de berichtenservice van Blackberry te kraken, dat berichtte The Guardian. Londense plunderaars zouden op grote schaal sociale media en vooral BlackBerry Messenger hebben gebruikt om te communiceren. MI5 en de Government Communications Headquarters (GCHQ) plunderaars op te sporen. BlackBerry-fabrikant Research in Motion (RIM) heeft enige mate van medewerking, maar niet volledig aan de Britse overheid toegezegd. Maar wat precies is onduidelijk.

 

Er zijn waarschijnlijk een groot aantal Blackberry-berichten opgepikt, maar het decoderen van deze dienst is moeilijk omdat er een sterke versleuteling op zit. Die sleutel is wel universeel. Waarschijnlijk geeft RIM die sleutel niet uit handen.

Volgens The Guardian wil RIM ‘wel informatie overleggen die van pas zou kunnen komen bij elk willekeurig onderzoek’. RIM zal dus in ieder geval de verkeersgegevens doorgeven van gebruikers. Daaruit blijkt wie op welk moment berichten heeft verstuurd en waarvandaan dat gebeurde. 

De diensten gaan ook scans uitvoeren om te kijken in hoeverre Facebook en Twitter data willen leveren en hoe die te gebruiken zijn.

Hier The Guardian.