Britse politie kamt Costa uit

Een speciale eenheid van de Britse politie heeft het afgelopen maand samen met de Spaanse politie een grote operatie voltooid aan de Costa del Sol. In pubs en andere pleisterplaatsen van Britten in plaatsen als Benalmadena, Fuengirola, Marbella, Mijas Calahonda, Torremolinos en La Cala vonden invallen plaats. De leiding van “Operatie Cardhu” vertelde in Engelse kranten dat het doel van de operatie vooral lag in het opsporen van voortvluchtige personen, maar ook voortkwam uit verschillende onderzoeken naar zware criminaliteit.

 

De Costa del Sol heet in Engels politiejargon ook wel de Costa del Crime. Dat is zo sinds de jaren tachtig toen er tussen 1978 en 1985 geen uitleveringsverdrag bestond tussen Groot-Brittannië en Spanje. Veel Britse criminelen zetten toen een hoofdkwartier op aan de Costa del Sol, en dat is voor een deel zo gebleven, ook al doordat ze zich mengden met het grote aantal gewone Britten die naar Spanje zijn verhuisd. Er zijn nu naar schatting een miljoen Britten met een huis in Spanje.

De afglopen jaren is de politie-samenwerking tussen de twee landen geïntensiveerd.

Het Britse Opsporing Verzocht (Crimestoppers) hielp dit jaar met een campagne mee: zeker 34 Britten werden in Spanje gearresteerd.

De operatie Cardhu was veel minder succesvol. Er zouden een paar honderd mensen zijn ondervraagd maar geen voortvluchtigen zouden zijn aangehouden. Wel werden een paar mensen in horeca-gelegenheden gepakt met drugs.

‘We willen de slechte jongens die denken dat de Costa del Sol de perfecte verstopplaats is laten zien dat we hen nauwlettend in de gaten houden,’ zei een commandant van de Special Response Group Organized Crime (Greco).