Britse politie: 19 mensen vast in grootste drugssmokkel ooit

De Britse National Crime Agency zegt een criminele organisatie te hebben opgerold die drugs ter waarde van miljarden Britse ponden van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde. De Britten spreken van de grootste drugssmokkelzaak ooit.

50 ton

Volgens de onderzoekers werkten 19 verdachten samen om in 18 maanden 50 ton verschillende drugs te importeren. Dertien mannen van tussen 24 en 59 jaar zijn tijdens invallen op dinsdagochtend aangehouden, in London, Manchester, Stockport, St Helens, Warrington, Bolton, Dewsbury, en Leeds.

De verdachten bestuurden Britse en Nederlandse frontstores die heroïne, cocaïne en cannabis invoerden. De bedrijven stuurden vrachtwagens met groenten en sap als deklading naar Engeland.

Nederland

Vier mannen en twee vrouwen uit Nederland zijn in het onderzoek al in april van dit jaar gearresteerd. Zij wachten nu op mogelijke overlevering naar het VK.

Het onderzoek ging van start nadat er in september 2018 een aantal transporten in beslag werden genomen: 351 kilo cocaïne, 92 heroïne, 2.100 kilo cannabis. De politie denkt dat tussen februari 2017 en oktober 2018 vele andere transporten door zijn gegaan. De zaak houdt ook verband met een heroïnezaak waarin 13 mensen zijn veroordeeld, nadat er 100 kilo in 2015 in beslag werd genomen.