Britten hielpen berichten Ironchat te kraken

De Britse National Crime Agency (NCA) heeft de politie in Oost-Nederland geholpen bij het kraken van de berichten die via het beveiligde Ironchat werden verstuurd. Het dataverkeer van telefoons met Ironchat liep via een server van het Engelse bedrijf Bytemark. Dat bedrijf gaf de NCA toestemming om op de desbetreffende server een plugin te plaatsen waardoor de data ook naar een door de politie gecontroleerde server in Nederland werden doorgesluisd.

De politie in Oost-Nederland heeft vervolgens zelf een programma ontwikkeld waarmee de beveiligde berichten van Ironchat op de server konden worden ontsleuteld, zo meldt RTV Oost. De politie kon uiteindelijk zo’n 265.000 berichten lezen, maar zou naar eigen zeggen alleen berichten hebben ingezien met een criminele content of berichten die door mensen werden verstuurd die bij de politie bekend waren.

Controle

Om te controleren of de door de politie ontwikkelde sleutels goed werkten, heeft de politie zelf ook twee telefoons met Ironchat aangeschaft. De berichten die er onderling mee werden verstuurd tussen de agenten en kwamen overeen met de ontsleutelde berichten die over de server binnenkwamen. De politie wist zo zeker dat het ontsleutelingsprogramma goed werkte, schrijft de regionale omroep.

Liquidatie

Tijdens een breed gelanceerde persconferentie november vorig jaar meldden politie en het Openbaar Ministerie dat het er in was geslaagd om de encryptie van de beveiligde telefoons te kraken. Daardoor werden wapens en drugs ontdekt en een liquidatie voorkomen. De medewerkers van het bedrijf Blackbox Security dat de beveiligde telefonie via Ironchat aanbood, werden in februari van dit jaar vrijgelaten.