Britten pakken maffiabaas maar weer op

De Britse politie heeft de veroordeelde maffiabaas Domenico Rancadore opnieuw opgepakt nadat hij vorige maand werd vrijgelaten. Rancadore vocht in maart met succes zijn uitlevering naar Italië aan. De rechter oordeelde dat zijn rechten zouden worden geschonden vanwege de omstandigheden in de Italiaanse gevangenissen.

De aanklager miste vervolgens de deadline om in hoger beroep te gaan tegen die uitspraak, waardoor Rancadore moest worden vrijgelaten. De Britten hebben de maffiabaas nu weer opgepakt omdat er een nieuw Europees arrestatiebevel was uitgevaardigd, melden Engelse media.

Andere naam

Rancadore werd in augustus vorig jaar opgepakt nadat hij bijna twintig jaar de Italiaanse autoriteiten wist te ontvluchten. Hij was daar aangeklaagd omdat hij een hoge positie zou hebben gehad in de Cosa Nostra. Hij verhuisde daarom in 1994 met vrouw en kinderen naar Londen, waar hij onder een andere naam leefde. Hij runde in Engeland een reisbureau.

'Sicilië achter me gelaten'

Zelf verklaarde Rancadore dat hij naar Engeland was verhuisd om zijn kinderen 'een goed leven' te geven. Hij moest in de midden jaren tachtig ook al eens voor de rechter verschijnen, met 460 andere verdachten waaronder zijn vader. Hij noemde dat een 'verschrikkelijke ervaring', die hij wilde afsluiten. Verhuizen was 'de enige manier' om 'alles wat met Sicilië te maken had' achter zich te laten.

Zeven jaar celstraf

Volgens de Italiaanse autoriteiten is hij tussen 1987 en 1995 verder gegaan met drugshandel en afpersing. Hij werd in Italië bij verstek veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.