Britten vinden Nederland Wapenland

Binnen politiediensten in het Verenigd Koninkrijk bestaat forse kritiek op de aanpak van wapenhandel in Nederland. Een Britse delegatie komt binnenkort naar het Nederlandse ministerie van Justitie om dit te bespreken, zo heeft dat ministerie aan De Telegraaf bevestigd.

Door @Wim van de Pol

De krant sprak met twee bronnen binnen de Britse overheid. De National Crime Agency ziet een ’toenemende dreiging van vuurwapens’ die vooral via Nederland worden aangevoerd. Ook vinden de Britten dat de opsporing van wapens hier tekort schiet en dat er te lage straffen voor wapenbezit gelden. In 2015 werd de landelijke coördinatie voor de aanpak van vuurwapens gestopt. Het Landelijk Platform Vuurwapens leidde al decennia een kwijnend bestaan binnen de politie.

Er is volgens De Telegraaf al meermalen door de Britse autoriteiten geklaagd bij ex-minister Van der Steur van Justitie. Volgens De Telegraaf studeert het minsterie inmiddels op mogelijkheden om de Wet wapens en munitie aan te passen.

Prioriteit

In Nederland zijn tussen 2012 en 2016 ruim 21.000 vuurwapens en nepvuurwapens in beslag genomen, los van de 6.000 onderdelen van vuurwapens. Dat is mogelijk slechts 10% van wat er werkelijk in omloop is. In het veel grotere Verenigd Koninkrijk pakt de politie jaarlijks slechts ongeveer 1.000 wapens van straat, terwijl aanpak van vuurwapens daar veel meer prioriteit heeft.

 

Geen nieuws

Dat Britten bij Nederland aan de bel trekken, zoals De Telegraaf meldt, is nieuws. Dat de meeste illegale vuurwapens op de Britse markt uit Nederland komen is geen nieuws. Nederland is als Europees transportknooppunt sinds jaar en dag transitland voor de illegale vuurwapenhandel. Amsterdam is ook al heel lang marktplaats waar wapenhandelaren uit het VK zich melden, net als voorheen de IRA. De vloed aan handelswaar die de Rotterdamse haven tot de grootste van Europa maakt biedt ideale cover voor grote verschepingen van wapens en explosieven.

Terroristen in Nederland

Een reden dat de Britse en Nederlandse autoriteiten zich nu zorgen maken over wapenhandel is de vaststelling dat de kanalen waaruit terroristen en criminelen zich van vuurwapens en explosieven voorzien dezelfde zijn.

Crimesite citeerde recent de Spaanse Guardia Civil die melding maakte van een netwerk dat kennelijk al geruime tijd vanuit Spanje wapens uit het voormalige Joegoslavië naar Nederland verscheepte. Volgens de Guardia Civil was vastgesteld dat één van de geadresseerde partijen in Nederland Nederlandse personen met terroristische motieven waren.