‘Bro, die kogel ging dwars door zijn hoofd’

Uit berichtjes in de telefoon van de verdachte moordenaar van Peter R. de Vries blijkt hoe gewetenloos hij te werk ging. Delano G. was vandaag niet aanwezig bij een regiezitting.

Foto: Joost van der Wegen

Appjes

‘Bro, ik schiet die kk ding dwars door zijn kk lichaam.’
Tijdens een tussentijdse zitting voor de rechtbank in Amsterdam werden app-berichten voorgelezen tussen de verdachten Kamil E., de vermeende chauffeur, en Delano G., de jonge man waarvan justitie denkt dat hij Peter R. de Vries om het leven heeft gebracht. Die appjes werden uitgelezen uit de Google Pixel-telefoon die de twee in gebruik hadden.

De politie trof een bericht aan van na de moord, dat de gewetenloosheid van de verdachten weergeeft, aldus justitie: ‘Bro, die kogel ging dwars door zijn hoofd. Twee keer. Alles spoot. Kk mooi.’

In de telefoon stonden ook foto’s van de twee mannen in hun Renault Kadjar, en van het schieten met een automatisch wapen.

Er was verder communicatie met de waarschijnlijke opdrachtgever, in de rechtbank als NN aangeduid. Hij stuurde de mannen een foto van De Vries, met daarbij de tekst: ‘Deze hond moet je hebben.’

Voorverkenning

Delano G. was zelf niet aanwezig in de rechtbank, de Pool Kamil E. wel.

Op het programma stonden een aantal onderzoekswensen van vooral de advocaat van G., Ronald van der Horst. Die wil 88 getuigen en deskundigen horen. Dit omdat veel van hen anoniem in het dossier zijn opgenomen.

Maar het Openbaar Ministerie vindt deze verzoeken niet genoeg onderbouwd. Het OM is van mening dat de verklaringen van getuigen weinig zullen toevoegen aan de zaak, omdat het bewijsmateriaal meer dan voldoende aanwezig is.

Aanklacht

Justitie meldde dat een zogenaamde ‘voorverkenning’ door Kamil E., op 23 juni, voorafgaand aan de moord, is toegevoegd aan de aanklacht tegen hem. Toen volgde en observeerde hij Peter R. de Vries, nadat hij de studio van RTL Boulevard had verlaten. Dat was twee weken voor de aanslag op 6 juli 2021.

Uit onderzochte bankgegevens kwam naar voren, dat er geld heen en weer was gegaan op de bankrekeningen van de twee partners van de verdachte schutters.

Er vindt nog een pro formazitting in de zaak plaats op 30 mei. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is voorlopig gepland op 7 en 15 juni. De uitspraak zou dan op 7 juli moeten zijn.