Broederstrijd bij Duitse Hells Angels

Op 19 juni van dit jaar rijdt er om even voor vijf uur tergend langzaam een hagelnieuwe witte Mercedes SUV langs een cafe in de binnenstad van Frankfurt. De bestuurder, de 41-jarige Hells Angels Munir H., maakt provocerende gebaren naar mannen in het cafe. Die mannen dragen de colors van de Angels. Dan klinken er schoten.

Munir H. wordt verschillende malen getroffen en raakt zwaargewond. Zijn bijrijder, de 20-jarige Emir K., raakt ook gewond. Hells Angels die in Frankfurt beschoten worden door Hells Angels. Wat is er aan de hand?

Schnitzel Walter

In Der Spiegel verscheen dit weekend een verhaal over de achtergronden van de schietpartij. In Frankfurt blijken twee rivaliserende facties van de Hells Angels tegenover elkaar te staan. Aan de ene kant staan de traditionele Hells Angels onder aanvoering van de machtige Walter Burkhard, ook wel Schnitzel Walter genoemd. Zijn vertrouweling is Horst R., bijnaam De Grijze.

Aan de andere kant staan Hells Angels met vooral een Turkse achtergrond, zoals Ugur Y. en Munir H.

Bemiddelaar

De twee facties hadden elkaar drie maanden voor de schietpartij ontmoet voor een verzoeningsbijeenkomst in hotel Steigenberger, vlakbij het vliegveld in Frankfurt. Ook aanwezig  Aygün Mucuk (foto), van de Hells Angels in Giessen, die als een soort bemiddelaar moest optreden. Tevergeefs, het gesprek ontaardde na zes minuten al in een vechtpartij. Stoelen vlogen door de lucht, tafels werden omgegooid.

Kopstoot

Munir H. gaf De Grijze, die bekend staat als strateeg van de Hells Angels, een kopstoot. Gevolg: een gebroken neus. Ugur Y. en Munir H. worden uit de Hells Angels gegooid, maar blijven zich wel als lid voordoen. Walter Burkhard rijdt na de vechtpartij in het hotel rond in een gepantserde Audi A8, begeleid door bodyguards.

Verdachten

De politie heeft twee verdachten van de schietpartij in juni in de binnenstad van Frankfurt op het oog. Athanasios A. (55) wordt opgepakt in Roemenie. Naar de 35-jarige Dennis T. wordt nog gezocht. Beiden zijn al lange tijd lid van de Hells Angels en behoren tot de inner circle van Burkhard.

In 2014 was er in Frankfurt ook al een schietpartij tussen leden van de Hells Angels.