‘Broer aast op erven Bruinsma’

Anton Bruinsma, broer van de bekende onderwereldfiguur Klaas Bruinsma, eist de miljoenenerfenis van zijn broer op. Het geld van Bruinsma staat geparkeerd op een bankrekening in  Zwitserland. Dat meldt weekblad Vrij Nederland donderdag.

De in 1991 doodgeschoten Klaas Bruinsma kreeg na het overlijden van zijn vader samen met zijn broer Anton een erfenis. Dat hebben zij vervolgens geïnvesteerd in een bedrijf genaamd Homerun BV. Uiteindelijk leidde dat tot onenigheid tussen de broers.

Alles afgepakt

‘Klaas heeft het allemaal van me afgepakt,’ vertelt Anton. ‘Onder dwang. Hij vond dat ik er een potje van had gemaakt, maar dat was onzin. Hij heeft me bedreigd. Ik moest in mei 1989 bij de notaris alles inleveren. Tot en met mijn fietssleutels.’ Dat zegt Anton Bruinsma in Vrij Nederland.Broer Anton meent recht te hebben op de miljoenen van Klaas die op een Zwitserse bankrekening zouden staan. Hij wil de miljoenen gebruiken om samen met zijn compagnon Ard Tas een ‘kringloopboerderij’ in Italië te beginnen, zo meldt Vrij Nederland.

Hong Kong

De vraag is echter alleen: zijn die miljoenen in Zwitserland wel van Klaas Bruinsma? Dat geld zou daar door allerlei ‘vreemde’ constructies via Hong Kong terecht zijn gekomen. De Nederlandse Staat heeft al eens eerder geprobeerd om het geld op te eisen, maar dat mislukte.

Er werden zelfs vragen over gesteld door de Tweede Kamer in 2011, naar aankleding van publicaties van journalist Bart Middelburg. Alleen Minister Ivo Opstelten gaf aan dat de Zwitsers niet mee wilden werken zolang de verdenkingen tegen Bruinsma niet concreter werden. Aldus Vrij Nederland.

Officiële stukken

Anton Bruinsma zegt nu over documenten te beschikken die zijn recht op de erfenis van zijn criminele broer zouden moeten ondersteunen. De officiële stukken zijn in een doos in een kelder gevonden door een kantoorgenoot van Ernst Olof Faber, jarenlang de huisnotaris van Klaas Bruinsma.

Lees hier het hele verhaal van Vrij Nederland.