Zetas groot in paardenbusiness VS

Eén van de meest gezochte drugshandelaren in de wereld is Z40, de tweede man van de Mexicaanse Los Zetas. Zijn broer was één van de meest vooraanstaande paardenfokkers en -eigenaren in de Verenigde Staten. Dinsdag zwermden helikopters met honderden opsporingsambtenaren uit over zijn ranch in Oklahoma. ‘Iedereen wist wie José Treviño was’, zegt een paardentrainer, ‘maar iedereen wilde alleen weten of zijn cheques goed waren.’ De New York Times pakt hier woensdag groot mee uit.

 

Paardenfokker José Treviño Morales is 45. Hij zei dat hij voorheen een metselaar was die in armoede was opgegroeid in Mexico. Maar hij zei nooit dat zijn oudere broer Miguel Ángel Treviño was.

Miguel Angel alias Z40 is één van de voortvluchtige topfiguren van Los Zetas, één van de uitvinders van het stukhakken van mensen. Z40 is de baas in het gebied rond Nuevo Laredo, de belangrijkste grensovergang van de Zetas naar Texas, en één van de drukste langs de grens. Z40 naam wordt genoemd in verband met de 49 stukgehakte lichamen van vorige maand. Er staat in de VS 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

De cash van Z40 maakte het mogelijk, het staatsburgerschap van de VS en een goed oog voor paarden deed de rest.

Via Tremor Enterprises zijn miljoenen dollars witgewassen, de afgelopen jaren wonnen paarden van Treviño de belangrijkste prijzen in de VS, en wonnen miljoenen aan prijzengeld.

Er zijn dinsdag 15 mensen aangehouden, onder wie ook de vrouw van Treviño. De FBI schat dat in 2009 en 2010 voor een miljoen dollar per maand aan paarden werd ingekocht. De Feds kregen een tip in januari 2010 toen Treviño op een dag een miljoen uitgaf aan twee merries (lees de aanklacht).

The New York Times wist al van de link tussen Los Zetas en Treviño vanaf december 2011, en was sinds vorige maand op de hoogte van het onderzoek van de Amerikaanse justitie, maar heeft erover gezwegen tot vandaag.

‘De business was zo waanzinnig dat het bijna niet te geloven was’, zegt een openbaar aanklager tegen de krant. ‘Misschien hanteerden ze de persverse logica dat als ze zich verstopten in de openbaarheid de mensen het niet zouden geloven of er geen vragen over zouden stellen.’

De Treviño brothers deden alsof Mexicaanse zakenmannen voor de paarden betaalden. Dat was ook zo maar de Zetas stelde hen in Mexico schadeloos. Het was Z40 die persoonlijk de paardenbusiness als prioriteit voor de Zetas had uitgestippeld.

Een paardentrainer (foto) werd onder druk gezet door de Drug Enforcement Administration (DEA) om te infiltreren. Hij vertelt het verhaal hoe hij er getuige van was dat Z40 een man doodschoot en hem daarna persoonlijk in een vat met zuur deponeerde. Een jaar geleden eindigde hij in een uitgebrande auto, zijn lichaam was totaal verkoold, middels dna-analyse moest zijn identiteit worden vastgesteld.    

Voor de hele diepte-research in de Zetas-paarden door de New York Times kijk hier.