Broers aangehouden voor liquidatiepoging en uitlokken moord

De broers Idris (foto) en Abbas M. uit Zwolle zijn maandagochtend vroeg opgepakt voor een liquidatiepoging en het uitlokken van moord.

De liquidatiepoging waar de 2 van worden verdacht vond plaats in april 2016 toen een busje werd beschoten op de Wijheseweg, even buiten Zwolle. De 2 inzittenden van de auto raakten gewond, maar overleefden de aanslag. De 2 broers worden er ook van verdacht recentelijk een opdracht tot moord te hebben gegeven. Idris (26) en Abbas (25) M. zijn bekenden van de politie. In 2016 werden ze veroordeeld voor cocaïnehandel.

Explosie

De oudste van de 2 broers ontsnapte op 22 september in de Zwolse wijk Stadshagen aan een aanslag op zijn leven. Hij werd ’s nachts met een automatisch vuurwapen beschoten in de Van Disselstraat, waarbij hij licht gewond raakte. Idris M., was voorheen eigenaar van grillroom Da Vinci aan de Oude Vismarkt in Zwolle, waar in 2014 een enorme explosie plaatsvond. Bij de explosie werd de complete voorgevel en het interieur van het pand weggeslagen.

Opgeblazen

Idris M. werd maandagochtend in Zwolle aangehouden. Zijn broer werd door een arrestatieteam opgepakt in het Duitse Gronau, net over de grens. De deur van de woning van Abbas M. werd daarbij opgeblazen.

Aanpalend aan het onderzoek naar de broers zijn ook een man van 50 en een vrouw van 48 aangehouden als verdachte. In hun woning aan de Vrouwenlaan in Zwolle werden verschillende vuurwapens gevonden. De relatie tussen de broers en het aangehouden stel is nog niet duidelijk.