Broers verdacht van runnen drugslijnen naar Caraïben en IJsland

De FIOD meldt vandaag het er op 14 maart twee broers van 53 en 43 uit Amsterdam en Westerkwartier zijn aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, drugshandel en valsheid in geschrift. Hun woningen zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op administratie, telefoons, laptops, drie auto’s en 59.000 euro contant geld.

Ongeloofwaardig

Het strafrechtelijk onderzoek startte in 2020 nadat de Douane op Schiphol de 43-jarige man controleerde, waarbij een geldbedrag van ruim 36.000 euro werd aangetroffen. De man kon voor dit geld geen sluitende verklaring geven. Onderzoek van zijn bankgegevens liet zien, dat er veel contante stortingen werden gedaan die niet strookten met zijn inkomsten.

Drugszendingen

Uit zijn twee inbeslaggenomen telefoons kwam informatie naar voren dat de man zich vermoedelijk bezighield met drugshandel. Het opsporingsteam vermoedt dat de man drugs verpakte in alledaagse voorwerpen en deze in pakketten verzond naar de Dominicaanse Republiek. Mogelijk prepareerde hij ook koffers die door passagiers werden meegenomen naar de Dominicaanse Republiek, zo meldt de FIOD.

IJsland

Samen met zijn broer, een 53-jarige verdachte, verzorgde hij volgens de FIOD mogelijk ook pakketten met auto-onderdelen voor een drugslijn naar IJsland. Zij stopten vermoedelijk ook valse facturen bij de zending om deze zo regulier mogelijk te doen overkomen.

Het onderzoek naar de twee broers staat onder leiding van het Arrondissementsparket Noord-Holland.