Broers veroordeeld om dodelijke schoten Nijmegen

De rechtbank in Arnhem heeft twee broers veroordeeld voor het doodschieten van twee andere broers op 9 mei 2016 in café Istanbul in Nijmegen. De 43-jarige Giordan D. krijgt een gevangenisstraf van 16 jaar en de 38-jarige Björn D. een straf van 15 jaar.

Geen zelfverdediging

De oudste broer bekende de twee slachtoffers Najim (34) en Othman (32) Echargui te hebben doodgeschoten, maar deed daarbij een beroep op zelfverdediging.

Giordan D. bracht een wapen mee naar het café en verklaarde dat één van de broers E. begon met schieten. De rechtbank oordeelt dat geen sprake was van een situatie waarin de man zichzelf of anderen mocht verdedigen.

Jongste broer

De jongste broer ontkende te hebben geschoten. Op basis van forensisch bewijs en een verklaring die in een undercoveractie is afgelegd door de derde verdachte, oordeelt de rechtbank dat ook deze man de twee mannen tijdens de schietpartij heeft doodgeschoten.

De officier van justitie had gevangenisstraffen van respectievelijk 17 en 15 jaar geëist.

Van een deel van de schietpartij waren camerabeelden gemaakt. Die heeft de politie opgevist uit het Maas-Waalkanaal. De rechtbank veroordeelt ook een 33-jarige man voor het wegmaken van deze beelden tot zes maanden.

Zie ook:

Nijmegenaar vrij in dodelijke ripzaak Ossendrecht (UPDATE)

Wapendealer undercoveroperatie aangehouden (UPDATE)