Brokkenpiloot in de bajes (VIDEO)

Hij wordt de Houdini van Florida genoemd maar hij is eigenlijk een brokkenpiloot die zichzelf levenslang gaf door zijn gedrag. Door zijn voortdurende (mislukte) ontsnappingen zou hij pas in 2085 vrijkomen.

Vier jaar

Mark DeFriest zou van zijn vader gereedschap erven. Toen zijn vader stierf kon hij niet het geduld opbrengen om te wachten tot de notaris hem de spullen ter hand zou stellen. In plaats daarvan ontvreemde hij de sleutel van de schuur waar het gereedschap lag opgeslagen en nam het mee. Toen hij gepakt werd had hij een pistool op zak. Goed voor vier jaar cel, oordeelde de rechter. De Friest was 19 en het jaar was 1980.

Labiel

Zijn eerste ontsnapping was in 1981. Hij klom over een versperring met scheermesjesdraad en rende weg. Al met al ontsnapte hij zeven keer en deed hij dertien pogingen. Hij was geestelijk labiel en niet echt een rustige jongen, niemand wist waarom. En niemand begreep hoe hij zo inventief kon zijn om steeds weer te ontsnappen. De directie van de instellingen waar hij zat maakte meer dan 400 keer een rapport over op over zijn gedrag.

124 jaar

Iedere keer dat hij ontsnapte telde de rechter straf op bij zijn oorspronkelijke vier jaar, een schijntje naar Amerikaanse begrippen. Hij had eigenlijk in 1984 vrij moeten komen. Maar er stond uiteindelijk straf tot 2085, DeFriest zou dan 124 jaar oud zijn.

Film

Tot deze week een justitiële commissie uit het gevangeniswezen ingreep en bepaalde dat hij in maart 2015 voorwaardelijk vrij mag komen. Inmiddels is gebleken dat hij lijdt aan autisme en bovenmatig begaafd is. Hij kan zich laten behandelen. Inmiddels is er een documentaire over zijn leven gemaakt: The Life and Mind of Mark DeFriest. Twee clips: