Buit: 42 klokkies van Audemars Piguet (VIDEO)

Onder andere 42 horloges van Audemars Piguet (waarde 2,1 miljoen euro), 41 paspoorten, tientallen sieraden en 48 rijbewijzen. Dat was de buit bij een overval op distributiecentrum Micropakket in De Bilt in de nacht van 16 november 2016. Vrijdagmiddag stonden 2 verdachten voor de rechter. 

Door Timo van der Eng

Tegen Hagenaar Hassan M. (41), bijnaam De Brandweer, eiste het Openbaar Ministerie 6 jaar cel. De 24-jarige Ayoub A. uit Vleuten hoorde 5 jaar cel eisen.

Roldeur

Ayoub A., medewerker van het distributiecentrum dat werd overvallen, wordt ervan verdacht het toegangshek en de roldeuren te hebben geopend. Op videobeelden is te zien dat hij de roldeur van Micropakket opent. Volgens sommige medewerkers was het ongebruikelijk dat er op dat tijdstip midden in de nacht werd aangebeld. Het Openbaar Ministerie vindt het dan ook verdacht dat A. het toegangshek en de roldeur opende, zonder op beeldschermen te kijken wie er op dat tijdstip voor het hek stond. Volgens A. zelf gebeurde het veel vaker dat er midden in de nacht werd aangebeld door leveranciers en dat de toegangsdeuren zonder te kijken werden opengedaan.

Muziek

Op camerabeelden is ook te zien dat  A. tijdens zijn nachtdienst veelvuldig zijn telefoon gebruikt. Dat was tegen de voorschriften. Maar de advocaat van A. stelde dat dat veel vaker gebeurde. A. chatte ’s nachts veel vaker met (ex-)vriendinnen en luisterde muziek op zijn telefoon. Volgens het OM had A. op de avond van de overval contact met zijn broer Redouan (waarover later meer).

‘Ze hebben het verklooid’

De voorzitter van de rechtbank en het OM vroegen ook naar verschillende chatberichten die A. ruime tijd na de overval naar een van zijn ex-vriendinnen zou hebben gestuurd. Daarin schreef hij onder andere: ’Ze hebben het verklooid’, ‘Als ik gepakt wordt, dan krijg ik 30 jaar’ en ‘Als ze mij maar niet gaan snitchen.’ Op de vraag van de rechter wat hij daar mij bedoelde stelde A. dat hij zo indruk wilde maken op het meisje.

A. zei vandaag in de rechtbank dat hij zichzelf als slachtoffer ziet in plaats van dader. Hij heeft een blanco strafblad; zijn voorlopige hechtenis is al enige tijd geschorst.

Bivakmuts

Hassan M., de tweede verdachte die vandaag terecht stond, zit nog steeds in voorlopige hechtenis. Hij heeft een flink strafblad. Het OM verdenkt hem van deelname aan de overval vooral op basis van de beelden van de beveiligingscamera’s. Twee wijkagenten uit de Transvaalbuurt uit Den Haag herkenden M. die een bivakmuts droeg op beelden van de beveiligingscamera’s die werden uitgezonden door Omroep West. M. zou een opvallend postuur hebben. Ook de politie denkt M. te herkennen op de beelden – ze hebben deze vergeleken met beelden op de Facebookpagina van M. waaruit ze concludeerde dat daar onder andere een muts, riem en schoenen te zien waren die een van de overvallers in De Bilt droeg.

Matras

Het semi-automatische vuurwapen dat de politie onder het matras van M. in diens woning aantrof toont grote gelijkenis met het vuurwapen dat een van de overvallers gebruikte in het distributiecentrum, aldus het OM. M. reageerde daar laconiek op: ‘Veel wapens lijken op elkaar.’

Neef

Naast Hassan M. en Ayoub A., die beiden iedere betrokkenheid ontkennen, zijn er nog vier andere verdachten. Zij zijn eerder verhoord, maar stonden vandaag niet terecht – ze hebben ook niet in voorlopige hechtenis gezeten. Onder die vier andere verdachten bevinden zich Redouan A., de broer van Ayoub, en Faisal el F., de neef van beide broers.

Inside job

De overval bij het bedrijf Mikropakket aan de Universiteitsweg in De Bilt vond in de vroege ochtend van woensdag 16 november 2016 plaats. Omstreeks 01.00 drongen vier mannen het pand binnen. Een vijfde verdachte bleef buiten bij de vluchtauto, een in Den Haag gestolen grijze BMW. De overvallers bleven 20 minuten in het pand. Volgens het OM een aanwijzing dat ze wisten dat er geen alarm bij de politie was afgegaan, anders zouden ze veel sneller te werk zijn gegaan. Ook vond het OM het verdacht dat de overvallers precies wisten waar ze moesten wezen in het bedrijfspand. Vandaar ook dat het OM meent dat er sprake was van een inside job.

De vluchtauto werd later op 16 november 2016 uitgebrand terug gevonden in Bodegraven. In de auto werden onder andere verbrande houten dozen gevonden waarin de horloges van Audemars Piquet verpakt waren geweest. De buit zelf is nooit gevonden.

Haarscherpe beelden

Van de overval zijn door verschillende beveiligingscamera’s haarscherpe beelden gemaakt. Daarop is onder andere te zien dat verschillende medewerkers onder bedreiging van een vuurwapen op de grond moeten gaan liggen. Ze worden vastgebonden met tie-wraps aan de enkels en polsen. De beelden staan hieronder: