Verdachten diamantroof blijven vastzitten (UPDATE)

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat Ramazan N., Errol H., Raoul T., August B. en Erik P. in voorlopige hechtenis moeten blijven. Ze zijn de hoofdverdachten van de diamantroof in 2005 op Schiphol. Een 42-jarige verdachte is voortvluchtig.

Witwassen

Twee  mannen en twee vrouwen zijn eerder al heengezonden en worden verdacht van witwassen maar niet van de roof zelf. Drie van de zeven verdachten van de roof werden in 2005 en 2006 ook al aangehouden, maar toen zijn zij niet verder vervolgd wegens onvoldoende concreet bewijs.

Buit

De gewapende beroving vond plaats op 25 februari 2005 op het afgesloten en beveiligde deel van de luchthaven Schiphol. Op de zitting zei de officier van justitie dat de waarde van de buit 72 miljoen Amerikaanse dollars (omgerekend 65.934.066 euro) bedroeg. Direct na de roof is een groot deel teruggevonden in een vluchtauto. Het restant dat nog wordt vermist heeft een waarde van ruim 43 miljoen Amerikaanse dollars (of 39.377.289 euro).

Nieuwe start

Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek naar de diamantenroof in de zomer van 2013 nieuw leven in geblazen nadat er informatie kwam uit een ander lopend onderzoek. De politie Midden-Nederland deed onderzoek  naar een man die verdacht werd van andere strafbare feiten. Uit een afgeluisterd gesprek bleek dat er over de diamantroof werd gesproken. Een politieman gaf dit door aan de Koninklijke Marechaussee die een nieuw onderzoek startte.

Pijler

Een andere belangrijker pijler in deze zaak is de verklaring van één van de verdachten over zijn betrokkenheid bij de roof. Deze verklaring heeft hij afgelegd tegenover politieambtenaren die undercover werkten.

Het onderzoek is nog niet gereed is en de zaak wordt pas aan het einde van het jaar (misschien) inhoudelijk behandeld. De volgende zitting is 20 juli.