Coke-baron of zakenman?

Afgelopen week hebben politiediensten in onder meer Bulgarije en Italië een groep verdachten aangehouden die tonnen aan cocaïne zouden hebben ingevoerd. Inmiddels is er in Bulgarije opwinding ontstaan omdat een publiek bekende zakenman één van de hoofdverdachten is. Over de operatie ‘cocaïne baronnen’ maakte de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Tsvetan Tsvetanov persoonlijk bekend dat er 30 mensen zijn aangehouden, naast Bulgaren ook Italianen, Roemenen Georgiërs. 

 

De gevierde Evelin Banev, alias Brendo, was al een week eerder op verdenking van witwassen aangehouden in Bulgarije. De groep zou jaarlijks 40 ton naar Italië hebben gesmokkeld, vanaf 2004. Evelin Banev zou tussen 2004 en 2007 ongeveer 10 ton cocaïne hebben doorgevoerd en tien miljoen euro via Zwitserland hebben witgewassen.

Minister Tsvetanov zei dat er meer dan 100 Bulgaren in verband met de zaak worden onderzocht.

Bulgarije is een land met een lange traditie van georganiseerde criminaliteit. Tijdens het communistische regime was de geheime dienst al actief in drugs- en sigarettenhandel. Vorige week kreeg minister Tsvetanov nog een compliment van de Nederlandse minister van Justitie Ivo Opstelten voor zijn rol in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Banev is één van de meest succesvolle zakenmannen van Bulgarije. Hij verdiende geld met grote internationale beurstransacties met onder meer Yahoo maar is ook altijd in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit. Zijn wikipedia-pagina is al aangevuld met de laatste strafrechtelijke ontwikkelingen, waarschijnlijk door een medestander. De aanvulling betreft vooral kritiek op het optreden van de Bulgaarse autoriteiten in de zaak.