Bulgaar voor schietpartij 1992 uitgeleverd

Donderdag is een Bulgaar vanuit Bulgarije naar Nederland overgebracht die werd gezocht in verband met een veroordeling voor een schietpartij in Rotterdam in 1992. De 65-jarige A.D. is in 1994 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar, waarvan hij er nog ruim tien jaar moet uitzitten. D. was op 11 januari 1992 betrokken bij een schietpartij waar S. Sivacev aan de Beukelsdijk in Rotterdam is doodgeschoten. Het gerechtshof oordeelde dat hij samen met een medeverdachte, het slachtoffer uit zijn woning had gelokt en hem daarna meermalen in de rug had geschoten.

 

De rechtbank van Rotterdam sprak de man op 2 maart 1993 vrij, waardoor hij op vrije voeten kwam.

Sivacev moest dood, volgens het OM, omdat deze een 21-jarige Bulgaarse in huis nam om haar tegen haar partner, de toen 46-jarige A.D., te beschermen. D. zou het meisje hebben gedwongen in de Amsterdamse prostitutie te werken. Het meisje zou uiteindelijk Sivacev naar buiten hebben gelokt.

Het meisje en D. ontkenden krachtig tijdens de rechtszitting. De Bulgaarse verklaarde dat Sivacev haar in Amsterdam had ontvoerd en haar partner D. was achter de verblijfplaats gekomen aan de Beukelsdijk en haalde haar daar weg.

Volgens het meisje ging ze ’s avonds met D. naar Rotterdam om bij Sivacev sieraden op te halen en niet om wraak te nemen. D. bleef buiten en hield de woning in de gaten. In de hal van de woning ontstond volgens de Bulgaarse een handgemeen tussen haar en het latere slachtoffer. Toen Sivacev een vuurwapen pakte, kwam D. zijn vrouw te hulp. Tijdens de worsteling zou Sivacev per ongeluk drie keer in het lichaam zijn geschoten.

De officier van justitie wilde van een ongeluk niets weten, omdat Sivacev ook een keer in de rug werd geschoten.

Het Openbaar Ministerie ging tegen de vrijspraak in beroep en 4 maart 1994 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag de man tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Doordat het cassatieberoep in 1995 werd afgewezen, lag er een onherroepelijk vonnis, maar de veroordeelde was onvindbaar.

De man is opgespoord door het Het Team Executie Strafvonnissen (TES) in Zwolle, dat veroordeelden zonder vaste woon- of verblijfplaats opspoort in binnen- en buitenland. Het team heeft vanaf 206 aan de zaak gewerkt.

In 2009 was A.D. in Frankrijk aangehouden maar in afwachting van de uitleveringsprocedure werd hij vanwege zijn gezondheidstoestand door de Franse rechter in vrijheid gesteld. Vervolgens nam hij weer de benen.

Op 19 juni is hij in Sofia aangehouden. Hij moet nog 3982 dagen zitten.