Burgemeester: ‘de straatdealers zijn weg!’

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven schrijft in een brief aan de gemeenteraad: ‘de straatdealers zijn weg!’ Van Gijzel is verheugd over het positieve effect van zijn maatregel om sinds juli weer toeristen toe te laten in plaatselijke coffeeshops.

Proef

Het gemeentebestuur in Eindhoven was van mening dat de maatregel die de landelijke overheid oplegde om alleen eigen inwoners toe te laten tot coffeeshops niet te handhaven was. Er verschenen drugsdealers op straat om buitenlanders van soft- en ook harddrugs te voorzien. Daarom had Eindhoven besloten om bij wijze van proef een half jaar lang weer mensen van buiten de stad toe te laten in coffeeshops.

Wijkagenten

Een tussentijds evaluatie-rapport is juichend over het experiment en rept alleen van positieve effecten. Het onderzoek is gebaseerd op waarnemingen van wijkagenten en buurtregisseurs. Er is officieel registratie-systeem dat voor de politie straatoverlast bij coffeeshops registreert maar dat systeem maakt niet voldoende onderscheid tussen overlast door softdrugs, harddrugs of alcohol.

Zie meer bij Omroep Brabant.