Burgemeester Mexico dood teruggevonden

De 36-jarige burgemeester Maria Santos Gorrostieta van de Mexicaanse stad Tiquicheo is dood teruggevonden nadat ze twee weken geleden was ontvoerd. Gorrostieta was een van de weinige vrouwelijke burgemeesters van Mexico en stond bekend om haar strijd tegen drugskartels.

Sinds januari heeft de Mexicaanse regering besloten dat haar politie-escorte werd opgeheven, ondanks dat ze meerdere keren doelwit is geweest van een aanslag. Toen ze in 2008 werd gekozen als burgemeester, werd Gorrostieta direct bedreigd. In 2009 volgde de eerste moordpoging, toen haar auto onder vuur werd genomen. Gorrostieta overleefde, haar eerste man kwam om het leven.

Drie maanden later overleefde de burgemeester opnieuw een aanslag. Toen werd de bestelwagen waarin ze reed met dertig kogels beschoten, waarvan er drie Gorrosieta raakten. Ze moest door haar verwondingen verder leven met een stoma. Om een statement te maken, toonde ze haar wonden in het openbaar. ‘Natuurlijk ben ik bezorgd om de veiligiehd van mijn familie’, verklaarde ze toen. ‘Maar ik heb een verantwoordelijkheid tegenover mijn volk.’

Half november werd Gorrestieta ontvoerd toen ze haar dochter naar school bracht. Toen haar auto werd klemgereden smeekte ze om haar dochter met rust te laten. Ze stapte daarom zonder tegenwerking de auto van de ontvoerders in, haar dochter bleef achter.

Haar lichaam is nu teruggevonden langs de kant van de weg met vastgebonden polsen en enkels. Ze is gemarteld, gestoken en geslagen.

In 2006 stuurde de Mexicaanse president Felipe Calderon 6500 militairen naar de staat Michoacán, waar de stad Tiquicheo in ligt. Sindsdien is het geweld in de staat volledig geëscalleerd.

Lees hier alles over de drugsoorlog in Mexico.

{youtube}p2tKSCMUJVs{/youtube}