Burgemeester: ‘Nog zeker vijf andere Antwerpse misdaadclans actief’

Hoewel de Antwerpse politie op 12 februari de grote misdaadfamilie Y. heeft opgerold, waarschuwt burgemeester Bart De Wever voor te veel optimisme. Tegen de Antwerpse tv-zender ATV zei hij zaterdag: ‘Feit is dat er meerdere van dit soort clans zijn, er is er zeker een vijftal die we bij naam en toenaam kennen. We weten ook waar die zitten.’

Kali-team

‘De waarheid is dat de clan die nu opgerold is, eigenlijk al helemaal op zijn retour was. Dus zeggen dat dit een mokerslag is voor de georganiseerde misdaad, dat is net iets te veel feestelijkheid,’ aldus De Wever. Het Antwerpse stadsbestuur heeft een Gentse criminologe/professor de opdracht gegeven om het zogenaamde Kali-team door te lichten. In dat Kali-team zijn de specialisten van de politie en de andere controlediensten samengebracht in de strijd tegen de Antwerpse maffia, maar De Wever wil weten of die samenwerking goed verkoopt, meldt ATV.

Familie Y.

Bij een grote politieactie op 12 februari werden 15 verdachten opgepakt, voornamelijk leden van de Assyrische misdaadfamilie Y. In totaal werden 46 panden doorzocht. Het onderzoek naar de misdaadclan was al in september 2017 gestart. Opvallend is dat de organisatie ook invloed heeft trachten te verwerven in de bovenwereld: bij de politie, gemeentelijke overheden, de haven, de politiek, het bankwezen en de kerk.

Interne machtsstrijd

De criminele bende wordt onder andere verdacht van drugshandel, witwassen, valsheid in geschrifte, wapenhandel en aanzetten tot corruptie. Volgens het Openbaar Ministerie in Antwerpen onderhield de groep ook contacten met prominente en invloedrijke lieden in Turkije. Binnen de organisatie zou ook een interne machtsstrijd hebben gewoed. Dat concludeert justitie in België naar aanleiding van geweldsincidenten die binnen de bende hebben plaatsgevonden.