Burgemeester: schieten komt door wietbeleid

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven denkt dat de schietpartijen in zijn stad van de laatste tijd het gevolg zijn van het strenge coffeeshopbeleid. De schietpartijen hebben volgens Van Gijzel allemaal te maken met georganiseerde criminaliteit. Van Gijzel zei dat dinsdagavond in de Eindhovense gemeenteraad. Volgens de burgemeester zijn er vijf incidenten in twee weken geweest.

De Eindhovense coffeeshophouders hebben voor een belangrijk deel connecties met criminelen, denkt Van Gijzel. Daarom heeft hij voorgesteld de coffeeshops en de weithandel uit het criminele circuit te halen door de achterdeur van de coffeeshops te reguleren.

In Den Haag wil – zeker het huidige kabinet – daar niet aan.

Van Gijzel is van mening dat hoe harder de wiethandel wordt aangepakt, hoe meer de zware criminelen zich ermee gaan bemoeien en hoe groter de concurrentiebelangen worden. En dat kan weer ernstige conflicten en schietpartijen in de hand werken.

De Eindhovense politie zet momenteel alle beschikbare recherchecapaciteit in op de schietpartijen en dat gaat ten koste van het gewone politiewerk.

Van Gijzel praat vandaag met de ministervan Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

Lees ook:

Huis in Eindhoven van Peerke S.
‘Auto scheurde weg met piepende banden’
Huis Eindhoven beschoten
Identiteit dode man in auto bekend