Burgemeester Van Aartsen sluit bordelen

De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen sluit drie bordelen in de Doubletstraat voor een maand lang. Deze maatregel komt na de invallen in de Doubletstraat die het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vorige week vrijdag liet uitvoeren. Die actie, samen met de gemeente en de politie was bedoeld om gedwongen prostitutie te bestrijden.

Den Haag denkt dat er connecties zijn met internationale mensenhandelaars in sommige bedrijven in de Doubletstraat.

Maar bij de drie bedrijven die nu gesloten zijn zijn slechts voor de tweede keer betrapt op het overtreden van de voorwaarden voor een gemeentelijke vergunning.

Het lijkt erop dat de actie tegen mensenhandel bedoeld was om met gesprekken met prostituees, op het stadhuis, informatie over mensenhandelaars te verkrijgen. De politie sprak met 157 prostituees, vooral afkomstig uit Hongarije, Bulgarije en Zuid-Amerika. Volgens Van Aartsen wordt die informatie momenteel verwerkt.

‘De gesprekken bieden voldoende aanknopingspunten voor grondig vervolgonderzoek”, schrijft de burgemeester. ‘Er zijn veel aanwijzingen dat de vrouwen worden uitgebuit,’ en ‘onder barre omstandigheden’ hun werk moeten doen, zo schrijft hij in een brief aan de Haagse gemeenteraad.

De verwachting is dat het landelijk parket, dat belast is met het bestrijden van mensenhandel, ook in andere prostitutiezones in Nederland dergelijk acties gaat ondernemen. De gerichte actie op deze grote schaal in Den Haag was de eerste in Nederland.