Burgemeesters vragen om meer plukze

Twaalf burgemeesters van grote steden en Herman Bolhaar, topman van het Openbaar Ministerie, vragen aan het kabinet meer geld om agressiever achter het vermogen van criminelen aan te gaan. Dat schrijven ze vrijdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

9,3 miljard

Ze halen schattingen aan waaruit blijkt dat criminelen jaarlijks 9,3 miljard euro verdienen met drugshandel, wapenhandel en mensenhandel. De overheid pakt daarvan slechts ongeveer 1 procent af. De burgemeesters vragen om te beginnen 50 miljoen euro voor lokale en regionale afpakteams. Zij verwachten dat dan een veelvoud aan crimineel vermogen kan worden afgepakt. Het risico van die investering is volgens hen nul.

21,8 miljoen

‘Georganiseerde criminaliteit gaat om geld. Die misdadigers tref je het hardst als je ze hun geld afpakt’, zei de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus tegen De Volkskrant. Zo kunnen criminelen niet meer rustig een celstraf uitzitten om daarna te genieten van hun vermogen, denkt Noordanus. Hij geeft als voorbeeld de samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten in de Brabantse Taskforce tegen de georganiseerde criminaliteit. Die had als doel 6 miljoen binnenhalen, inmiddels is er 21,8 miljoen euro van criminelen afgepakt, tussen 2012 en 2014.