Burgerinfiltrant Aquino-proces spreekt

EenVandaag heeft vrijdagavond  een interview uitgezonden met Bart S.. Hij is jarenlang als burgerinfiltrant ingezet door politie en justitie in Limburg toen dat verboden was. S. heeft een cruciale rol gespeeld als infiltrant in de geruchtmakende strafzaak tegen de criminele Belgische Aquino familie. Maar doordat zijn rol als criminele burgerinfiltrant destijds verboden was, ligt er een bom onder het hele proces.

Verboden

Hij heeft van 2011 tot 2013 als burgerinfiltrant voor de Nederlandse en de Belgische politie gewerkt, maar dat was toen verboden. De rol die hij heeft gespeeld, kwam aan het licht tijdens een groot Belgisch-Nederlands maffia-onderzoek. S. werd ingezet om door te dringen tot de Belgische maffiafamilie Aquino en voerde opdrachten van de politie uit om de familie in de val te lokken. Justitie is nauw betrokken geweest bij de afspraken over zijn inzet en onderhandelde met hem over getuigenbescherming.

Op de vlucht

Bart S. spreekt met EenVandaag voor het eerst in het openbaar over zijn rol. Dat doet hij omdat afspraken over zijn veiligheid volgens hem niet worden nageleefd door de opsporingsdiensten waarvoor hij de afgelopen 13 jaar heeft gewerkt. Hij wil de Nederlandse staat aanklagen omdat deze afspraken  over bescherming en een nieuwe identiteit niet worden nagekomen en hij inmiddels vreest voor zijn leven. S. is op de vlucht en zwerft door Europa.

Criminele Inlichtingen Eenheid

Volgens S. heeft hij jaren gewerkt voor de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie Limburg, die heeft hem in 2001 benadert om informant te worden. Hij heeft namelijk goede contacten in het criminele milieu in het grensgebied. In 2011 benaderen zijn Nederlandse ‘runners’ bij de politie hem voor een grotere rol: als infiltrant in het onderzoek naar het Aquino-netwerk. Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de Belgische, Nederlandse en Australische politie.

Bescherming

S. moet een drugslijn opzetten vanuit Spanje samen met de Aquino’s. Uit een 200 pagina’s tellend dossier met e-mails tussen S. en de politie blijkt dat hij tal van opdrachten uitvoert voor de politie en er voor wordt betaald. Uiteindelijk gaat er toch iets mis in de samenwerking. Afspraken tussen de infiltrant en de politie over bescherming en een nieuwe identiteit worden volgens hem niet nagekomen. Hij knoopt een gesprek aan met de politie en een officier van justitie, alleen levert het niks op. Daarna besluit hij uit de school te klappen en stapt met zijn verhaal naar de advocaten in het Aquino-proces in de hoop weer in de gratie te komen van de maffiafamilie.

Bom

Daarmee legde hij eerder deze maand een bom onder het proces tegen de familie. In het proces staan leden van de familie en tientallen handlagers terecht voor het organiseren van grootschalige cocaïnetransporten tussen Colombia en de havens van Antwerpen en Rotterdam. Jarenlang is er onderzoek gedaan maar de inzet van Bart S. om het onderzoek vlot te trekken kan wel eens fatale gevolgen hebben. De opsporingsmethode was namelijk in België en in Nederland verboden in de periode dat hij ingezet werd.

Volgens de advocaten is de hele operatie zelfs geheimgehouden voor de rechters. De rechter moet nu bepalen of de werkwijze door de beugel kan. Mocht er geoordeeld worden dat dit niet het geval is, kan dit leiden tot vrijspraak van alle 38 verdachten.

Belgische zaak

Minister Opstelten heeft laten weten dat het om een Belgische zaak gaat en dat hij in Nederland alleen als informant is gebruikt. Maar volgens S. is de hele infiltratie operatie het resultaat van afspraken tussen hem en de betrokken politiediensten. Hij zegt dat hem harde toezeggingen zijn gedaan door politie en justitie over zijn veiligheid, ook zou hij als alles afgesloten was een nieuwe identiteit krijgen.

Zijn signalering als gezochte crimineel werd tijdelijk opgeschort, hierdoor kon hij vrij reizen om Aquino zaken te doen. Over al deze zaken heeft hij overleg gevoerd met een Nederlandse CIE-officier van justitie en de ‘runners’ uit Limburg. Tegen hem loopt nog een grote fraudezaak van het Functioneel Parket voor witwassen van miljoenen aan crimineel geld en wapenbezit. In 2006 deed de FIOD invallen in zijn uitzendbedrijf. Het strafrechtelijk onderzoek is nog altijd niet afgerond.

Lees ook:

De Belgische Soprano's en de infiltrant

Aquino-proces week stilgelegd

"Ndrangheta"-verdachte naar België