‘Burgerwacht jaagt met heli en honden op inbrekers’

In het Veluwse dorp Kootwijkerbroek is er een 50 man sterke burgerwacht die met honden en zelfs helikopters op inbrekers jaagt, zo weet het Algemeen Dagblad. Ze noemen zich een knokploeg. Bij een melding staan ze binnen een paar minuten op je erf.

Slagwapen

De krant sprak een een anonieme bron die stelt dat er ‘drie helikopters’ klaarstaan die bij onraad direct kunnen opstijgen, eigendom van bedrijven uit de omgeving. Leden van de groep dragen kogelwerende vesten, portofoons en zaklampen, die laatste zetten ze eventueel in als slagwapen.

Successen

Vier jaar bestaat de burgerwacht, er zijn vele successen te melden. Henk van de Kamp (van G. van de Kamp Transport in Stroe) heeft door de burgerwacht geen last meer van brandstofdieven. Twaalf keer werd brandstof uit zijn vrachtwagens getapt. ‘De laatste keer waren ze het haasje.’ Door veertig man aan burgerwacht werden ze ingerekend. ‘We overmeesteren ze, leggen ze plat op de grond en wachten tot de politie er is’, zegt een initiatiefnemer. Boze boeren schrikken meer af dan politie, zeggen ze.

De gemeente Barneveld en de politie werken ermee samen. Van geweldexcessen zou geen sprake zijn.