Business as usual tijdens proces van El Chapo (VIDEO)

Maandag begint de inhoudelijke behandeling in het strafproces tegen Joaquin Guzmán Lora alias “El Chapo” in een rechtbank in Brooklyn New York. Er is een dagvaarding gepubliceerd met 17 feiten: samenzwering, drugshandel, moorden en witwassen, iedere moord en ieder drugstransport staat er apart in aangegeven.

Door Wim van de Pol

Tijdens het proces zou El Chapo dagelijks van zijn extreem goed beveiligde gevangenis in Manhattan, over de Brooklyn Bridge, door ochtend- en avondspits moeten worden vervoerd. Hoe dat moet gebeuren daar keken New Yorkers reikhalzend naar uit, omdat dit extreme files tot gevolg zal hebben als het over de weg gebeurd. De Brooklyn Bridge zal er namelijk voor worden afgezet. Hoe het zal gaan was tot maandagochtend geheim.

De advocaten van El Chapo hebben betoogd dat deze wegafsluitingen en verkeersinfarcten de jury van tevoren al tegen hem in zullen nemen. Rechter Brian Cogan heeft over het transportprobleem in augustus gezegd dat het ‘geregeld’ zal worden, zonder verder in details te treden. Helikopter of veerboot zijn gesuggereerd als mogelijkheden. Of misschien krijgt Chapo een cel voor doordeweeks in Brooklyn.

Slap van het lachen

Anders dan normaal zulen de namen van juryleden in het proces niet bekend worden gemaakt. Veel getuigen zullen eveneens anoniem zijn.

Guzman zelf al enige jaren in volledige isolatie zit heeft ‘veel stress’, merkte één van zijn advocaten deze week op. Hij zei echter ook bij iedere bijeenkomst samen met zijn cliënt tenminste één keer ‘slap van het lachen te liggen’.

Tactiek

El Chapo is in januari 2016 aangehouden in Mexico. Justitie in Mexico heeft de afgelopen vijf jaar in samenwerking met de Verenigde Staten veel werk gemaakt van het uitschakelen van topfiguren in de grote drugsnetwerken (de kingpin-strategy), nadat eerst pogingen waren gedaan met militaire middelen de drugshandel te bestrijden wat heeft geleid tot tienduizenden doden. Over de resultaten van de tactiek van de jacht op de grote namen zijn zacht gezegd de meningen verdeeld. Los van het feit dat niet alle toppers zijn gepakt is er de vraag of het geweld is afgenomen en de macht van de kartels erdoor is ingeboet.

Plazas

Nee, zeggen de analisten in Mexico, net als die van de goed geïnformeerde Colombiaanse website Insight Crime. Ten eerste brengt het uitschakelen van topfiguren de netwerken uit zijn evenwicht, en dat heeft onderlinge strijd en geweld over drugsroutes (“plazas”) en territorium tot gevolg.

Het is zo dat het Sinaloa-kartel vijf jaar geleden in een veel groter gebied in Mexico actief was. Nu is hun terrein meer beperkt richting hun stamgebied (de staat Sinaloa in het noordwesten) – maar nog altijd in zeker 7 van de 31 staten. Oorzaak is onder meer de expansiedrift van concurrent CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación).

El Mayo

Een dollar

Het netwerk dat bestond onder El Chapo, wat ook wel het Sinaloa-kartel wordt genoemd, is vitaal en onaangetast. Ismael Zambada García, alias “El Mayo” wordt al vele jaren, in de absentie van El Chapo, genoemd als de nieuwe leider. Hij staat maandag ook terecht maar is voortvluchtig. Verder is het Sinaloa-kartel, zoals de aanduiding “kartel” al zegt, niet zozeer hiërarchisch van structuur maar meer een netwerk van samenwerkende producenten en handelaren van drugs.

Het is ook interessant dat de Amerikaanse autoriteiten hebben becijferd dat de Sinaloa-groep onder Guzmán 14 miljard dollar omzette. Maar, er is niet bekend of er van dat kapitaal ook maar een dollar is opgespoord. Als dat het geval zou zijn dan, zo mogen we aannemen, hadden we dit zeker vernomen van de pr-afdeling van de Drug Enforcement Administration (DEA).

Een video uit 2017 van Vice:

Zie ook:

‘El Chapo staat terecht voor 33 moorden’

De belangrijkste kroongetuigen tegen El Chapo (UPDATE)

Vrouw van “El Chapo” post foto’s op Instagram (VIDEO)

“El Licenciado” uitgeleverd naar Verenigde Staten

Advocaat: bewijs voor kleinere rol El Chapo