BuZa wist al in 2010 over onschuld Van der Dussen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wist al sinds 2010 dat het dna-onderzoek op basis waarvan Romano van der Dussen veroordeeld is voor verkrachting niet deugt en dat er een andere dader moet zijn. Dat blijkt uit de antwoorden (pdf download) op Kamervragen van minister Koenders.

Rapport

In een vertrouwensrapport in opdracht van de Nederlandse regering wordt bevestigd dat de Britse politie al in 2007 waarschuwde dat het dna, dat bij verkrachting en aanranding gevonden was, matchte met dat van de Britse moordenaar en zedendelinquent Mark Dixie. Buitenlandse Zaken wist dit in ieder geval al in 2010 maar oefende met het rapport geen druk uit op de Spaanse regering.

Bekend

Het ministerie wilde ondanks die kennis niet interfereren in het proces van de Spaanse rechtsgang. Ook al omdat het rapport in Spanje geen officiële status had. Van der Dussen zit inmiddels nog steeds vast, nadat het Hooggerechtshof een herzieningsverzoekverzoek afwees en ondanks het feit dat de bewuste Brit de verkrachting en aanranding heeft bekend.

Er zijn inmiddels opnieuw Kamervragen gesteld over de gang van zaken.

Alle berichten over de zaak:

Dna-materiaal verkrachtingszaak is kwijt

Zaak wordt niet heropend ondanks bekentenis

Brit bekent verkrachting waar NL’er voor vast zit

Nederlander 11 jaar onschuldig in cel