Cameraman vast om filmen

De politie in Apeldoorn heeft een journalist gearresteerd bij het filmen van een ongeval. Na uren detentie is de cameraman vrij. Het beeldmateriaal en de camera zijn in beslag genomen. Dat schrijft Brenno de Winter op nu.nl. Het gaat om freelance journalist Niels Damstra, die onder andere regelmatig filmt voor NOS, RTL, SBS en Omroep Gelderland.

De journalist was aanwezig bij een aanrijding op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn om iets na vier uur op zondagochtend, waar een verlaten auto lag op de kant in een greppel lag.

Eén van de agenten wilde dat de cameraman de beelden zou wissen. Toen Damstra dat weigerde, vroeg de agent zijn legitimatie waarop de journalist stelde dat nieuwsgaring geen aanleiding voor legitimatie kan zijn.

Hierop is de verslaggever aangehouden. In zijn cel is medegedeeld dat de hulpofficier van justitie alles in het werk zal zetten om Damstra’s perskaart in te laten trekken. Na twee uur werd de cameraman vrijgelaten. Op onduidelijke gronden is de camera en het beeldmateriaal in beslag genomen.

Voor GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi zegt tegen nu.nl: ‘De aanleiding van de aanhouding is duidelijk nieuwsgaring. Het lijken telkens incidenten maar het is een structureel probleem. Het wordt tijd dat we de politie overtuigen van het belang van persvrijheid en het belang van nieuwsgaring. Journalisten zijn de enige die de politie nog kunnen controleren. De politie mag dat op geen enkele manier tegenwerken.’

Dibik gaat minister Opstelten van Justitie kamervragen stellen.

Dat Damstra nu niet kan beschikken over zijn camera is voor hem problematisch. ‘Als ik mijn camera niet terug krijg ga ik kapot, want freelance journalisten komen niet om in het geld. Als ik het moet opnemen tegen een overheid met diepe zakken dan ga ik het zeker verliezen.’

De identificatieplicht geeft de politie niet de bevoegdheid zonder reden mensen aan te houden om hun identiteit te controleren. Aan de andere kant zou de politie de identificatie kunnen rechtvaardigen door erop te wijzen dat de identificatie nodig was voor de uitvoering van de politietaak, dan mag het wel. Zoiets kan zijn verkeerstoezicht, hulpverlening bij een ongeluk of opsporing van strafbare zaken.

Onlangs heeft de Nationale Ombudsman een 18-jarige jongen in het gelijk gesteld aan wie de politie ten onrechte om legitimatie had gevraagd. De jongen had brutale opmerkingen gemaakt.