‘Camorra had archeologen en hoogleraren in greep’

De Guardia di Finanza heeft woensdag 69 mensen aangehouden in een groot corruptieonderzoek in Napels. Doelwit waren activiteiten van de Casalesi-clan, een van de voornaamste vertakkingen van de Napolitaanse Camorra.

Pompeii

Eén van de terreinen waar het project Regina zich op richtte was archeologie. De ex-burgemeester van Pompeii en een van belangrijkste ambtenaren van de gemeente Napels die zich bezig houdt met de resten van de klassieke oudheid in de omgeving zijn aangehouden. Er zijn ook hoogleraren aangehouden. Een vrouw die de afdeling kunst en architectuur van de gemeente Napels leidt staat onder huisarrest.

18 contracten

De recherche heeft 18 zeer omvangrijke bouwcontracten onder de loep die sinds 2013 zijn gesloten, waaronder de constructie van een museum bij het Romeinse amfitheater in Alife, nieuwe universiteitsgebouwen, een expositiecentrum en een nieuw crematorium in het moderne Pompeii. De verdenking is dat een netwerk van personen onder leiding van de directeur van een bouwbedrijf heeft gemalverseerd met de aanbestedingen van de bouwprojecten waardoor grote bedragen aan gemeenschapsgeld zijn verduisterd.