Camorra controleert vastgoedsector Aberdeen

De Italiaanse maffiaclan Camorra heeft grote belangen de Schotse stad Aberdeen. Dat schrijft de Transcrime Centre, een belangrijke Europese denktank, in een raport over crimineel geld. De groep uit Napels controleert grote delen van onder meer de vastgoedsector en de groothandel. Uit het onderzoek blijkt dat Aberdeen een van de 'sterkhouders' van de Camorra is.

Het onderzoek wordt later dit jaar gepubliceerd, maar de eerste resultaten werden door een van de onderzoekers afgelopen week bekend gemaakt. De Camorra zou niet alleen verschillende economische sectoren in Aberdeen controleren, vertelde hij, maar heeft ook een aandeel in overheidsaanbestedingen.

Makkelijk witwassen

Voormalige politici in Aberdeen reageren in Engelse media niet verrast dat de maffia in de stad gevestigd is: het is een belangrijke oliestad in Europa, waar veel handel wordt gedreven. Het is daardoor makkelijker om geld wit te wassen. Daarnaast stijgen de vastgoedprijzen snel, wat het aantrekkelijker maakt om te investeren in onroerend goed.

Hoewel de Italiaanse maffia volgens experts al sinds de jaren 80 in Aberdeen actief is, worden er zelden maffiosi aangehouden. De belangrijkste vangst van de Schotse politie was de restauranthouder Antonio La Torre in 2005. Hij is de broer van Augusto La Torre, die later heeft bekend dat hij 40 personen heeft vermoord. Antonio La Torre werd tot 13 jaar veroordeeld vanwege afpersing.

Cosa Nostra en 'Ndrangheta in Londen

Uit het onderzoek van de denktank zou ook blijken dat de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, en de 'Ndrangheta in Londen actief zijn om zwart geld wit te wassen. De Cosa Nostra zou zich vooral bezighouden met illegale gokkantoren, de 'Ndrangheta zit vooral in de vastgoed.