Camorra en mafia samen in Antwerpen

Het openbaar ministerie in Antwerpen heeft 12 jaar cel geëist tegen Paolo Lumia, een 43-jarige Siciliaan die wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren voor de cocaïnehandel tussen de maffia, camorra en de Colombiaanse drugskartels. Lumia zette in Antwerpen een professioneel en geraffineerd netwerk op poten om grote partijen cocaïne via luchttransporten naar Europa te halen.

De organisatie van Lumia gebruikte de Antwerpse diamanthandel én de handel in kinderspeelgoed als dekmantel.

‘Het gaat hier niet om de zoveelste uithaalclubje dat cocaïne uit de containers in de haven van Antwerpen moet halen, deze heren spelen op een heel ander niveau. Het gaat hier om een bijzonder professioneel georganiseerd crimineel netwerk, waarvan Paolo Lumia de spin in het web is’, zo omschreef openbaar aanklager Paul Van Tigchelt, het 17-koppige gezelschap dat woensdagmorgen terechtstond voor de 8C-kamer van de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Het dossier-Lumia is voor Antwerpen inderdaad een a-typisch dossier.

Om te beginnen draait het het niet om de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven, nochtans de belangrijkste overslagplaats van cocaïne in Europa. De organisatie rond Paolo Lumia werkte met luchttransporten.

Justitie vervolgt Lumia en co. voor de invoer van twee grote partijen cocaïne, die vanuit Argentinië naar de luchthaven van Zaventem werden gevlogen. Tussen 23 en 26 mei 2010 haalde de groep-Lumia ongeveer 255 kg binnen. Hoewel de speurders de bende in gaten hielden, konden ze de partij cocaïne niet onderscheppen.

Op 15 juni 2010 arriveerde een tweede zending, goed voor 291 kg cocaïne. Deze partij kon de federale politie wel in beslag nemen.

In de klassieke smokkelzaak duiken vaak Belgische havenarbeiders, Nederlandse drugsjongens, Marokkaanse smokkelaars of Albanese boeven op. In deze zaak gaat het om Sicilianen (opvallend: drie verdachten komen uit het maffiadorpje Mazaro Del Vallo) en Colombianen met een verblijfsadres in Barcelona.

Ze gedroegen zich als internationale zakenlui en pendelden permanent tussen Sicilië, Spanje, Zuid-Amerika en Antwerpen. Vreemde eend in de bijt is de als Georgiër geboren Israeli Aharon Antoshvili, in het milieu beter bekend als Alex De Jood of Alex De Juwelier.

Antoshvili zou voor de Italianen en Colombianen een aantal financiële verrichtingen hebben gedaan, maar Antoshvili ontkent dat met klem. Hij houdt vol dat hij niks met de drugstrafiek te maken heeft, maar dat hij wel enkele kleinere diamantdeals met de Italianen zou hebben gesloten.

De Italianen gingen ook bijzonder planmatig te werk en investeert aanzienlijk in de voorbereiding van de drugstrafiek. Het verhaal is een schoolvoorbeeld van hoe de moderne georganiseerde misdaad te werk gaat. ‘Lumia en zijn rechterhand Enrico Bianco zetten eerste een legale structuur op die als dekmantel voor de drugshandel moest dienen’, aldus Paul Van Tigchelt.

‘De groep neemt in 2009 de import-exportfirma Tres Castillos, vormt het bedrijf om tot Global Things Impex en plaatst er een Belgische stroman in als zaakvoerder. Die zaakvoerder krijgt 1000 euro per maand, maar in werkelijkheid wordt het bedrijf op de achtergrond gerund door een aantal medewerkers van Lumia. Via Global Things Impex huurde de groep ook twee loodsen, en enkele opslagruimtes bij Shurgard. De groep regelde ook huizen, waar de leden van de organisatie konden verblijven.’

De organisatie zette vervolgens een legale invoer van speeltuigen en materiaal voor minigolfbanen op. De goederen werden verstuurd door een Argentijnse firma met Global Things Impex als bestemming. “Lumia had toen overigens al plannen om een twee aanvoerlijn op te zetten’, aldus Van Tigchelt. Lumia deed verwoedde pogingen om in Luxemburg een bedrijf over te nemen, maar de onderhandelingen draaiden uiteindelijk op niets uit.’ (…)

Lees verder op Misdaadreporter.