Canadese maffiaoorlog verplaatst naar Sicilië

Twee prominente leden van de Canadese maffia zijn vermoord op Sicilië. Hun lichamen zijn gevonden op een vuilstortplaats. De politie heeft twee Italiaanse maffiosi opgepakt die de moord zouden hebben gepleegd. De Italiaanse autoriteiten denken dat een groot conflict binnen de Canadese onderwereld oorzaak is van de moorden.

De twee vermoorde mannen maakten deel uit van de Rizzutofamilie in Montreal, die van oudsher banden heeft met de bekende Bonannofamilie uit New York. Tot in de jaren 80 beheerste de familie zonder enige concurrentie de drugsmarkt in Canada. Daarna onstond een ernstig conflict tussen de Siciliaanse en Calabrische fracties van de Rizzutofamilie. Een gewelddadige strijd om territorium tussen de twee Candese maffiaclans ontstond.

Vader en zoon vermoord

In 2003 werd de leider van de Siciliaanse clan, Vito Rizzuto, gearresteerd vanwege een drievoudige moord. Toen hij vast zat, vermoordde de rivaliserende clan zijn vader en zoon. Afgelopen november is Rizzuto vrijgelaten, de Canadese politie vermoedt dat hij de moord op zijn vader en zoon gaat wreken. (Meer over Vito Rizzuto in de Canadese krant The Hamilton Spectator.)

Een van mannen die in Italië is gevonden was lange tijd de rechterhand van Rizzuto. De 57-jarige Paz Fernandez (foto) ook opgepakt maar had na zijn vrijlating nog een rol in de ’turf war’. Hij werd er onder meer van verdacht een aandeel te hebben gehad in de moord op Constantin Alevizos, een van de grootste drugsbazen van Canada, in 2008.

Palermo

De laatste maanden van zijn leven was Fernandez in Palermo te vinden, waar hij samen zou werken met de Cosa Nostra om een drugslijn tussen Sicilië en Canada op te zetten. Het tweede slachtoffer, Fernando Pimentel, kwam een paar weken geleden aan in Palermo, waar hij Fernandez bijstond. 

De Italiaanse politie vermoedt dat de mannen zijn doodgeschoten in opdracht van hun rivalen in Canada. Voor de moord zijn de broers Pietro en Salvatore Scaduto opgepakt. Volgens de politie hebben zij nauw contact met de Canadese onderwereld, omdat zij in 1989 naar het Noord-Amerikaanse land verhuisden toen hun vader was doodgeschoten. Daar werkte Pietro voor de Rizzuto-clan waarna de broers weer naar Sicilië terugkeerden.

De Italiaanse politie vreest dat de dood van de Canadezen de strijd tussen de Siciliaanse Cosa Nostra en het Calabrische ‘Ndrangheta verder doet oplaaien. Beide maffiaorganisaties hebben nauwe banden met de Canadese clans. De Italiaanse organisaties voeren de afgelopen jaren een hevige concurrentiestrijd.

Lees ook:

Canadese maffia, Sinaloa, MC’s werken samen

Comeback van de Cosa Nostra